Vesti
12.06.2022. 16:05
Beta

Kurti i Osmani

"Prijateljstvo sa zemljama NATO je za Kosovo svetinja"

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti su nakon polaganja cveća na spomen ploču poginulim pripadnicima međunarodnih mirovnih snaga (KFOR-a) izjavili kako je za Kosovo prijateljstvo sa zemljama NATO-a svetinja.

Oni su u okviru obeležavanja 23 godišnjice ulaska međunarodnih mirovnih snaga, koji se na Kosovu slavi kao Dan mira, izrazili zahvalnost "svima koji su služili u oslobađanju Kosova" i tom prilikom podvukli da su 12. juna 1999. godine vojnici NATO-a ušli na Kosovo "dajući poruku o slobodi i zaustavljanju stradanja albanskog naroda".

"Zahvalni smo na doprinosu svima, svima koji su doneli političku odluku da intervenišu na Kosovu kako bi Kosovo bilo oslobođeno i svima koji su od 1999. godine služili za očuvanje mira i bezbednosti u našoj republici, ali i ceo naš region", kazala je Osmani.
 

Kazala je da se to prijateljstvo čuva i neguje jer su Kosovu "na putu napred potrebni takvi prijatelji".

"Prijatelji sa kojima delimo zajedničke vrednosti slobodu, demokratiju i mir. I danas, kada su ove vrednosti ugrožene na našem kontinentu, mi stojimo uz njih, dajući svoj doprinos ma koliko mali, dokazujući da sloboda, demokratija i principi kao što su suverenitet i nezavisnost u našoj zemlji i svuda u svetu moraju biti sačuvani i poštovani", rekla je ona.

Kurti je kazao da Kosovo svakodnevnim radom dokazuje da je "intervencija NATO za oslobađanje Kosova bila veoma vredna" i da se "19 demokratskih država Severnoatlantske alijanse okupilo i vojno intervenisalo protiv Miloševićeve Jugoslavije i Srbije kako bi zaustavili genocid srpskih snaga na Kosovu".

"Sa Kosova je proterano 860.000 Albanaca, 80 odsto stanovništva je proterano iz svojih domova, 20.000 hiljada žena, devojaka, ali i muškaraca je silovano od strane srpskih snaga, 13.000 je ubijeno, a 120.000 kuća je uništeno, spaljeno ili srušeno", rekao je Kurti.
 

Prema njegovim rečima, 12. jun je "dan kada radost i ponos nadvladavaju bol i tugu".

"Sećamo se svih poginulih, sećamo se i onih koji nisu među nama iz redova NATO-a, koji su ili pali u službi ili poginuli dajući veliki doprinos oslobođenju zemlje, za slobodu našeg naroda", kazao je Kurti.

Povodom 23. godišnjice Dana slobode, najviši zvaničnici Kosova su odali počast i položili cveće na grob bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove i bivšeg aktiviste Adema Demaćija, kao i prvog komandanta OVK Adema Jašarija i članova njegove porodice.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Eh, da smo kod Rambujea skrenuli desno
Rambuje 5.4.2022.

Neispričana priča

06.04.2022. 07:10

Eh, da smo kod Rambujea skrenuli desno

Uz obeležavanje 23. godišnjice NATO agresije na SRJ, koja se poklapa sa ratom u Ukrajini, u javnosti se opet potaklo pitanje da li je u Rambujeu bilo moguće da se izbegne razaranje Srbije i pogibija gotovo tri hiljade ljudi, kao i rasprava o tome šta se zaista događalo u Rambujeu početkom februara 1999. godine?
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve