Vesti
28.02.2022. 09:05
R.E.

Damir Okanović

Rupe na putu i oštećenje automobila - retko se naplati šteta

automobil, rupa
Izvor: Shutterstock

Rupe na putu čest su uzrok oštećenja vozila u Srbiji, ali da bi se šteta naplatila nekad je potrebno i više od godinu dana, rekao je predstavnik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

Naglasio je su rupe na putevima opasnost i da moraju biti otklonjene u najkraćem roku, a dok ne budu otklonjene, kako kaže, moraju biti obeležene.

"Ako vozimo automobil, rupa za nas može predstavljati neprijatnost ili nam može oštetiti vozilo. Međutim, ukoliko vozimo motocikl ili bicikl, rupa za nas može predstavljati smrtnu opasnost. Dakle, zbog te rupe na kolovozu može doći do destabilizacije dvotočkaša, da neko padne, ostane invalid ili da pogine", upozorio je Okanović za RTS.

Objasnio je da, ukoliko i dođe do saobraćajne nezgode koja je nastala naletanjem na rupu, ne treba da budu odgovorani vozači, već putari, odnosno zaduženi za bezbednost puteva.

Naglasio je da kao što vozila moraju da budu tehnički ispravna tako i putevi moraju da budu ispravni.

Na pitanje šta kaže zakon, u slučaju oštećenja kola ili u slučaju saobraćajne nezgode, da li postoji način da se nadoknadi šteta, Okanović je rekao da postoji obaveza upravljača puta da nadoknadi štetu, ali da veliki broj oštećenih odustane zbog odugovlačenja procedure.

"Tu je zakon jasan i sudska praksa je prilično jasna. Međutim, u praksi to ide drugačije, zbog toga što upravljač puta po pravilu neće mirnim putem da isplati štetu već morate da idete na sud. Većina građana i kad dobije obaveštenje kakva je procedura za naknadu štete odustane zbog toga što nemaju vremena ni živaca da se sude godinama", istakao je Okanović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Veliki iskorak: Bentli investira u proizvodnju električnih automobila
Bentli 26.1.2022.

Prvo vozilo 2025. godine

26.01.2022. 18:05

Veliki iskorak: Bentli investira u proizvodnju električnih automobila

Kompanija Bentli Motors planira da uloži 2,5 milijardi funti (oko 3,4 milijarde dolara) tokom narednih 10 godina u proizvodnju luksuznih potpuno električnih automobila, saopštio je taj britanski proizvođač vozila s tradicijom dugom 102 godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
12.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve