Život
13.01.2022. 14:05
Promo

Saveti

Evo šta treba da uradite ako vam padne grana na automobil

Grana pala na automobil
Izvor: Shutterstock

Parkiranje predstavlja pravi izazov za vozače, kako za one koji su relativno novi za volanom, tako i za one iskusnije.

Brige oko pronalaženja idealnog mesta za parkiranje još su veće ukoliko nesvesno razmišljate i o tome da li ste izabrali bezbedno mesto za svog voljenog četvorotočkaša, da li ga možda može odneti pauk ili da li će, usled pritiska snega, na vaš automobil pasti grana.

Koje se to štete mogu desiti vašem automobilu, kako postupiti u ovakvim situacijama i kako se što adekvatnije zaštititi, saznajte u našim korisnim savetima.

Zatražite obeštećenje od vlasnika zemljišta

U slučaju da ne poseduje polisu kasko osiguranja, vlasnik vozila ima mogućnost da potražuje obeštećenje od vlasnika nepokretnosti, odnosno zemljišta, na kome se stablo nalazilo, bilo da je posredi fizičko ili pravno lice.

Ukoliko do štete nije došlo usled više sile, tj. vremenskih nepogoda, naknada štete se može potraživati od državnog organa ili organa lokalne samouprave ukoliko se šteta dogodila na javnoj površini, odnosno državnoj imovini. To su pre svega javna preduzeća koja se staraju o gradskim zelenim površinama.

Oni jesu nadležni za nadoknadu štete u slučaju pada stabla na automobil, ali samo onda kada je do toga došlo na površini koja je u njihovoj nadležnosti, to jest površini koju to preduzeće održava.

Uz kasko polisu imate najmanje razloga za brigu

Najmanje razloga za brigu imaju oni vozači čiji su automobili pokriveni polisom kasko osiguranja jer je naknada štete u tom slučaju izvesna.

Neretko se dešava da obilne snežne padavine tokom zimskih meseci, kao i olujni vetrovi, prouzrokuju nepogode poput loma grane, pa ponekad i čupanje i obaranje celih stabala. U urbanim gradskim sredinama tako iščupano drveće lako može da završi na krovu ili haubi parkiranog automobila. U takvim situacijama najmanje razloga za brigu imaju upravo oni vozači čiji su automobili osigurani polisom kasko osiguranja, jer odštetu dobijaju direktno od osiguravajućih kuća.

Osigurajte svoje vozilo na vreme i ne dozvolite da vas zimske padavine ikada iznenade.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

AMSS upozorava: Klizavi putevi i opasnost od poledice
Poledica, sneg na putu

Budite oprezni

12.01.2022. 10:08

AMSS upozorava: Klizavi putevi i opasnost od poledice

U celoj Srbiji u sredu u šest sati temperatura je bila ispod nule, padavine su uglavnom prestale, a vozače i dalje očekuju pravi zimski uslovi vožnje, saopstio je Auto-moto savez Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
12.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve