Vesti
19.08.2022. 09:43
Beta

Susret u Briselu

SAD pozvale Beograd i Prištinu da nastave dijalog

1
Izvor: Beta / European Council

SAD su pozvale Beograd i Prištinu da nastave dijalog, pošto je susret dve strane u Briselu u četvrtak okončan bez rezultata.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je na konferenciji za medije da Vašington pažljivo prati situaciju, prenosi Radio slobodna Evropa.

"Koliko znamo, razgovori se nastavljaju. Mi, u partnerstvu sa Evropskom unijom (EU), to pažljivo pratimo i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog i predlažemo im da ga nastave", rekao je Prajs.

Zvaničnik Stejt departmenta precizirao je da Vašington u potpunosti podržava dijalog, rekavši da je potrebno unaprediti diskusiju o normalizaciji odnosa zasnovanoj na pretpostavci o uzajamnom priznanju.

Prajs je rekao i da specijalni izvestilac američke administracije za Balkan Gabrijel Eskobar, uz ambasadora SAD-a u Evropskoj uniji Marka Gitenštajna, pažljivo prate razgovore između Prištine i Beograda.

"Uveravam vas da dijalog ima punu pažnju američkih zvaničnika. Radi se o pitanju kojim se i sam sekretar Blinken bavi već duže vreme. Reč je o prioritetu koji obuhvata celu našu organizaciju, kako na terenu tako i u SAD-u", ukazao je Prajs.

Tokom treće runde dijaloga, između Prištine i Beograda, održane juče posle jednogodišnje pauze, nije ostvaren napredak.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borel izjavio je da dve strane nisu postigle dogovor u vezi sa registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima.

Ukazao je, međutim, da su se pregovarači Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić saglasili da razgovore nastave narednih dana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve