Vesti
07.06.2024. 13:25
Beta

Radovi zakazani

Kada počinje sanacija deponije u Topoli

Deponija
Izvor: Shutterstock

Radovi na sanaciji deponije "Torovi" u Topoli počeće 15. juna, a za izvođenje prve faze koja će trajati šest meseci biće angažovano preduzeće BMD iz Beograda, saopšteno je danas iz opštine Topola.

Kako je rečeno agenciji Beta u lokalnoj upravi, izvođač radova je izabran na javnoj nabavci, kao i nadzor, koji je poveren preduzeću "Enviro sistem" iz Beograda.

Ministarstvo zaštite životne sredine finansira sanaciju u prvoj fazi sa 144 miliona dinara, dok je učešće opštine 34,5 miliona dinara.

"U okviru prve faze sanacije odmah će se raditi otplinjavanje, odnosno isisavanje plina iz trupa deponije kako bi se otklonila svaka opasnost od paljenja deponije ili eksplozija", rekao je predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović.

On je napomenuo da prva faza radova podrazumeva i razvrstavanje otpada na deponiji koji će se zatim uklanjati na odgovarajući način.

Druga, završna faza radova je predviđena za 2025. godinu, a procenjena vrednost je 120 miliona dinara bez PDV-a.

Jovanović je naveo da će opština ovim ulaganjima konačno rešiti problem deponije "Torovi", koja se zatvara.

Prema njegovim rečima, otpad sa teritorije Topole već dve godine se ne skladišti u "Torovima", već se sakuplja u kontejnerima i svaka tri dana odvozi na deponiju u Jagodini.

Jovanović je rekao da još nije određena buduća namena površine gde se sada nalazi deponija, ali da u obzir dolazi, kako je naveo, samo neka "zelena" proizvodnja.

Kaže da će se voditi računa da se sačuva zdrava životna sredina i zaštiti stanovništvo koje je na toj lokaciji "mnogo propatilo" zbog deponije koja je često gorela.

Prema Jovanovićevim rečima, građani u tom kraju, gde se nalazi i stari kamenolom koji danas ne radi, kao i prečistač otpadnih voda, ne žele da u blizini imaju industrijsku zonu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
26.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve