Vesti
06.04.2022. 16:15
R.E.

Reagovanja

SANU o memorandumu 2 i Biseri Turković

SANU
Izvor: Shutterstock

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti reagovao je na insinuacije o postojanju memoranduma 2 i iznošenje citata iz tog dokumenta, u pismu zamenice predsedavajućeg Veća ministara BiH i ministarke inostranih poslova BiH dr Bisere Turković, povodom 30 godina od početka opsade Sarajeva, koje je upućeno medijima i svetskim zvaničnicima. Saopštenje SANU prenosimo u celosti. 

Izvršni odbor SANU se po drugi put u nekoliko meseci susreće sa  grotesknim lažima i patološkim konstrukcijama koje nemaju nikakve osnove u delovanju SANU. Ponavljamo, prosta je istina da memorandumi SANU 2, 3… i tako unedogled – ne postoje.

Kreatori obmana koriste jeftine trikove, poput:
1. hiljadu puta izgovorena laž... (ostatak znate) i
2. citiranje apsolutno iskonstruisanih tekstova treba da stvori utisak dokumentarnosti – samo što je gospodin Denis Zvizdić pre nekoliko meseci citirao sedam takvih instrukcija, a gospođa Turkovića ovom prilkom samo jednu.

Saslužitelji čudovišta istorije kao da se nisu zasitili krvi i mesa žrtava bez obzira na njihov etnički predznak. Kojim snagama je posle toliko godina potreban novi Protokol Sionskih mudraca – ne smemo ni da nagađamo. Stavovi i delovanje SANU u potpunoj su suprotnosti sa željama onih koji ovakve laži šire. Međutim, gledano upravo kroz odgovarajuće iskustvo SANU, dugo tri i po decenije, bojimo se da preko ovakvih incidenata niko ne sme olako da prelazi.       

Bez obzira što će delovati emotivno, ne možemo da reagujemo drugačije nego na sledeći način: 
1. Memorandum 2 ne postoji
2. Radi se o laži bez zadrške, svesnoj i isplaniranoj
3. Bolesno je citirati nešto što ne postoji, ako se imaju u vidu posledice takvog postupanja
4. Nivo zla u tekstu gospođe Turković navodi na stid koji će verovatno osetiti svaka normalna osoba
.

Pitamo se čije stavove gospođa Turković iznosi i da li se na laži, optužbama i manipulacijama može ostvariti jedinstvo. Izvršni odbor je primoran i da postavi pitanje Predsedništvu BiH: kako je moguće da g-đa Turković, u svojstvu ministra spoljnih poslova BiH, koja bi trebalo da predstavlja celu BiH pred svetom, potpisuje i šalje ovakve besramne i bezumne izmišljotine i nečuvene, pa i opasne denuncijacije na račun jedne nacionalne institucije, a da to čini bez ikakve reakcije najviših državnih organa BiH.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najmlađi član SANU: Stigao sam na svoj Mont Everest
Prof. dr Igor Dolinka

Prof. dr Igor Dolinka

04.12.2021. 08:05

Najmlađi član SANU: Stigao sam na svoj Mont Everest

"Tog dana, 4. novembra, kada sam konačno saznao da sam postao dopisni član SANU, bio sam u rodnoj Subotici. Mojoj majci je bio rođendan. Vest sam primio od profesora Stevana Filipovića, koji je akademik i matematičar. Dok mi nije javio, trudio sam se da budem ’kul’ i da odigram da mi nije stalo, ali sam zapravo bio veoma uzbuđen“, kaže za "Ekspres“ prof. dr Igor Dolinka, najmlađi dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve