Vesti
07.07.2022. 14:58
Beta

Branislav Ristivojević

Smenjen dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu

Novi Sad
Izvor: Shutterstock

Dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu i visoki funkcioner Nove Demokratske stranke Srbije (DSS) Branislav Ristivojević smenjen je sa te funkcije.

On je smenjen većinom glasova Nastavno-naučnog veća i Saveta fakulteta, potvrdio je Beti izvor sa fakulteta.

U zahtevu za smenu Ristivojevića, u koji je Beta imala uvid, navodi se da je je donosio odluke "samovoljno", da je funkciju "koristio za ostvarivanje političkih ciljeva" i da je nenamenski trošio sredstva.

U zahtevu su naveli da je Ristivojević "o trošku fakulteta" vodio studente u posetu ambasadi Rusije u Beogradu, bez odluke organa fakulteta.

"Bez odluke organa fakulteta, u veoma osetljivom trenutku, a prenebregavajući odredbe Zakona o visokom obrazovanju o zabrani političkog delovanja na univerzitetu, dekan je nakon početka sukoba u Ukrajini organizovao i o trošku fakulteta finansirao odlazak grupe studenata fakulteta u posetu ambasadi Rusije, koja se može protumačiti kao politička podrška Rusiji u ovom sukobu, a koja svakako ne predstavlja bilo kakav vid naučne ili obrazovne saradnje", navodi se u zahtevu.
 

Dodaje se da je informaciju o tome hteo da objavi i na internet stranici fakulteta i da je pretio urednici sajta da će je smeniti ukoliko tu informaciju ne objavi.

Dodaje se da je nakon toga pozvao i primio predstavnike ambasade Rusije na fakultetu.

Predsednik Nove DSS-a Miloš Jovanović ocenio je danas kao "skandalozan" predlog da se smeni dekan Ristivojević.

Dodao je da je dekan hteo da ostvari univerzitetsku saradnju sa Rusijom i ocenio da zahtev za njegovu smenu pokazuje da "neko" uvodi sankcije Rusiji pre nego što je to uradila sama država.

Prema njegovim rečima, takvi predlozi pokazuju "elemente totalitarizma".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Upisati fakultet odmah ili pauzirati godinu dana - šta je bolje?
studenti, druženje

Dilema

30.06.2022. 18:25

Upisati fakultet odmah ili pauzirati godinu dana - šta je bolje?

Poslednje školsko zvono i žurka u dvorištu škole posle završene četvrta godine, mnogima je jedno od omiljenih sećanja iz mladosti. Nakon toga sledi trka za upis na fakultet ili višu stručnu školu, a mladima je često teško da se orijentišu i izaberu pravac za dalji put u svet odraslih. Studirati ili ne? Pratiti svoje želje ili preporuke roditelja i okruženja? I jedno od sve češćih pitanja: pauzirati godinu ili odmah upisati fakultet?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve