Vesti
29.09.2021. 16:30
R.E./Kosovo online

Danijel Server

"Srbija postaje voljna marioneta koja pomaže Rusiji da stvara nevolje na Balkanu"

Danijel Server
Izvor: FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Profesor Univerziteta "Džons Hopkins“ i analitičar Danijel Server je u intervjuu za Gazeta ekspres rekao da je reciprocitet Kosova Srbiji sa registarskim tablicama pravi princip i da njegova implementacija mora biti uspešna.

Prema njegovim rečima umešanost SAD u dijalog može biti od pomoći, ali i naglašava da je Beograd postao ruska marioneta.

"Srbija postaje voljna marioneta koja pomaže Rusiji da stvara nevolje na Balkanu. Više ne sedi na dve stolice već samo na antidemokratskoj. Vašington i Brisel moraju da se probude u toj realnosti“, rekao je Server, prenosi Kosovo online

Smatra da međunarodni zvaničnici treba da reaguju na vojnu demonstraciju snaga Srbije prema Kosovu.

"EU i SAD treba da kažu Srbiji da je demonstracija vojnih snaga neprihvatljiva i da NATO neće samo braniti teritorijalni integritet Kosova, već će biti spreman i da ograniči saradnju sa Srbijom ako nastavi da predstavlja vojnu pretnju komšijama", rekao je Server.

Govoreći o reciprocitetu, o probnim tablicama za vozila sa srpskim registarskim tablicama, uredbi koja je stupila na snagu 20. septembra Server je smatra ispravnom.

"Mislim da je reciprocitet pravi princip, ali i implementacija mora biti uspešna. Još nije jasno da li će to biti", rekao je Server.

Komentarišući hitan sastanak pregovarača Prištine i Beograda koji se održava danas u Briselu, Server kaže da američko učešće može biti korisno.

"Mislim da SAD mogu biti od pomoći, ali prepustiću kolegama diplomatama da odluče o pitanju direktne umešanosti. Nedostatak je to što bi učešće SAD dovelo do pritiska sa srpske strane da se Rusija umeša. To bi bila loša ideja", rekao Server.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Kosovo sa punim pravom postavlja pitanje reciprociteta, ali...
Edi Rama

Edi Rama

21.09.2021. 17:09

"Kosovo sa punim pravom postavlja pitanje reciprociteta, ali...

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da Kosovo sa punim pravom postavlja pitanje reciprociteta sa Srbijom, ali i upozorio da se mora izbeći prekid u dijalogu.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve