Vesti
11.07.2021. 16:07
Tanjug

26 godina od zločina

Srebrenica: Ko je sve došao na komemoraciju

SREBRENICA KOMEMORACIJA, 11. 7. 2021.
Izvor: Tanjug / FENA / AMER KAJMOVIC

U Memorijalnom cenru Srebrenica Potočari završena je centralna manifestacija obeležavanja 26 godina od zločina počinjenog na tom prostoru tokom građanskog rata u BiH, kojem su prisustvovali zvaničnici i diplomatski predstavnici, dok su se neki prisutnima obratili video porukama.

Komemoracija se zbog pandemije korona virusa održava u skladu sa preporukama stručnjaka o zabrani širenja zaraze.

Nakon komemoracija održana je sahrana 19 novih žrtava.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je u svom obraćanju rekao da "Evropa nije zaboravila svoju odgovornost u nesprečavanju genocida". Varheji je putem video linka istakao, između ostalog, da u Evropskoj uniji "nema mesta negiranju genocida i veličanj ratnih zločinaca".

Varheji je rekao i da su "presude sudova pokazale da počinitelji ne mogu proći bez kazne".

SREBRENICA KOMEMORACIJA, 11. 7. 2021.
Izvor: Tanju / FOTO FENA / AMER KAJMOVIC

Predsedavajući Europskog saveta Šarl Mišel je takođe u video poruči izrazio nadu da se takvo nešto nikad neće ponoviti u Evropi.
“Ujedinjeni smo u tuzi. Ali i u nadi da nikad više nećemo videti takvo zverstvo u Evropi. I to je ono što Evropska unija predstavlja. Demokratske principe. Slobode. Pomirenje. I izgradnju trajnog mira na našem kontinentu....", rekao je, između ostalog, Mišel.

Predsednik Turske Recep Tajip Erdogan je u svojoj poruci rekao da su zbog srebreničkih žrtava rane još uvek sveže. "Vaša bol je i naša bol. Ne zaboravljamo genocid i nećemo dozvoliti da bude zaboravljen, jer pravda je moralna obaveza žrtvama i dug njihovim porodicama. Nećemo dozvoliti da se zaboravi ova tamna mrlja na evropskoj istoriji", kazao je Erdogan.

SREBRENICA KOMEMORACIJA, 11. 7. 2021.
Izvor: Tanjug / AP / Darko Bandic

Dodao je da je dužnost Turske da stvori mir na ovim prostorima koji će biti trajan, te da poziva sve da učestvuju u tome.

Podsekretarka Ujedinjenih nacija i specijalna savetnica generalnog sekretara za prevenciju genocida Alice Nderitu poručila je da događaji u Srebrenici ne idu na čast UN-a. "Svedoci smo opasnih trendova negiranja genocida i veličanja ratnih zločina", rekla je ona.

"Dolazim da kupim mir"

Jovanović u Srebrenici

Čedomir Jovanović, 11. 7. 2021.

Jovanović u Srebrenici

11.07.2021. 15:52

"Dolazim da kupim mir"

Ambasador SAD Erik Nelson je kazao da se pridružuje "svima koji oplakuju žrtve od pre 26. godina". "Sjedinjene Države pozivaju sve političke lidere da se suzdrže od otvaranja starih rana", kazao je Nelson.

Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) Karme Ađijus obećao je da će međunarodne pravosudne institucije nastaviti da procesuiraju žrtve "genocida i zločina koji su se u ratovima Devedesetih desile u BiH".

Iako su u Meorijalnom centru Sebrenica - Potočari prisutni predsednik Milo Ðukanović i potpredsednik vlade Dritan Abazović, prisutnima se video porukom obratio predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Bečić je naveo da "genocid u Srebrenici i njegovo obeležavanje mora biti neizreciva opomena da život u miru ima neprocenjivu vrednost". Iskazujući saosećanje sa srebreničkim žrtvama, Becić je podsetio da je Crna Gora nedavnom rezolucijom osudila "genocid u Srebrenii kao i one koji ga negiraju".

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji se takođe bratio video porukom, poručio je da je odgovornost političara da ne dozvole ponavljanje 11. jula i osudio relativizaciju i negiranje zločina.

"Budućnost se neće moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti, otvoren i iskren odnos omogućiće otvaranje novih stranica saradnje koji će biti temeljeni na evropskim vrednostima, a mladi ljudi više neće biti u strahu od ponavljanja strašne prošlosti", rekao je Milanović.

Povodom komemoracije oglasio se i premijer Andrej Plenković, koji je za srebrenički zločin rekao da je "bezumni zločin poraz ljudskosti" i na svom tviter nalogu poručio da je Hrvatska u mislima uz Bosnu i Hercegovinu.

U Potočarma je i lider LDP-a u Srbiji Čedomir Jovanović, koji je i savetnik hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića, koji je u to telo izabran glasovima Bošnjaka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rezolucija o Srebrenici nije protiv srpskog naroda
Dritan Abazović

Dritan Abazović

08.07.2021. 22:23

Rezolucija o Srebrenici nije protiv srpskog naroda

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović izjavio je u Sarajevu da Rezolucija o Srebrenici, koju je nedavno usvojila crnogorska skupština, nije uperena protiv srpskog naroda i branio je odluku parlamenta da smeni ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve