Vesti
22.12.2021. 11:00
Tanjug

Piše Gardijan

Šta predviđa Inckov zakon koji ispravljaju zvaničnici EU

Evropska unija
Izvor: Shutterstock

Visoki zvaničnici EU rade na „ispravljanju“ izmenjenog zakona o zabrani i sankcionisanju negiranja Srebrenice, koje je poslednjeg dana svog mandata nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, jer je zaključeno da se u suprotnom rizikuje pokretanje novog regionalnnog sukoba, piše britanski Gardijan.

Ukazujući na aktuelnu političku i institucionalnu krizu u BiH, britanski dnevnik se poziva na Izveštaj o boravku evropskog komesara Olivera Varheljija u BiH krajem novembra, koji su juče objavili bosanski mediji i konstatuje da je on tada tokom sastanaka sa delegacijom EU u BiH, dao, kako se navodi, "iskrenu ocenu" da je Incko "kriv za krizu" i "delegitimizaciju" Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Navodi se da je Varhelji konstatovao da je činjenica da je izmena zakona nametnuta poslednjeg dana Inckovog mandata, kao i da je, budući da je reč o važnoj odluci, trebalo da bude zasnovana na temeljnoj debati u koju bi bile uključene sve strane.

Gardijan piše da se sada postavlja pitanje kako to ispraviti.

List prenosi i da je Varhelji tom prilikom svojim kolegama zvaničnicima EU rekao da je bošnjačka strana nagovestila spremnost da se ovo pitanje reši usvajanjem novog zakona koji bi, kako navode, "Milorada Dodika i Republiku Srpsku vratio u državne institucije".

Gardijan piše i da se iz objavljenog izveštaja vidi da je Varhellji rekao da veruje da postoji izlaz iz trenutne krize i da je navodno odobrio posebnu sednicu NSRS 10. decembra na kojoj su članovi podržali vraćanje nadležnosti sa države BiH na Republiku Srpsku.

Njegov uslov je, piše Gardijan pozivajući se na Izveštaj o boravku Varheljija u BiH, međutim, bio da se zakoni o vraćanju nadležnosti "odloži za šest meseci kako bi se omogućilo vreme za pregovore.

Navode i da je Varhelji rekao da je "postupanje" sa Inckovim zakonom od vitalnog značaja da bi "Dodik priznao Inckovog naslednika, Kristijana Šmita".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dodik veruje da će Republika Srpska biti nezavisna 2030. godine
Milorad Dodik

"Okupimo se oko ideje"

01.10.2021. 10:43

Dodik veruje da će Republika Srpska biti nezavisna 2030. godine

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pozvao je građane da veruju u Republiku Srpsku i u ono što govore njene institucije, kao i da veruje da će Srpska biti nezavisna drzava 2030.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve