Vesti
20.03.2024. 11:20
Beta

Stejt department

Glasna poruka Amerike: Dijalog Prištine i Beograda da se hitno nastavi

1
Izvor: Shutterstock

Američki Stejt department pozdravio je nastavak dijaloga Prištine i Beograda sa specijalnim predstavnikom EU u Briselu i pozvao da se diskusije hitno nastave.

"Ovo su razgovori koje pozdravljamo. I oni se danas odvijaju u okviru dijaloga uz posredovanje EU u Briselu i uključuju diskusiju o novoj valutnoj regulativi Centralne banke Kosova, verujemo da ove diskusije treba hitno da se nastave", izjavio je sinoć glavni zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel na konferenciji za novinare.

Patel je dodao da je dijalog jedini kanal za rešavanje pitanja vezanih za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"SAD su bile jasne u izražavanju zabrinutosti povodom nove uredbe koja ograničava ulazak i upotrebu srpskog dinara na Kosovu, izrazili smo izvesnu zabrinutost u vezi sa tim, a takođe smo ponovili naše pozive i Kosovu i Srbiji da deeskaliraju tenzije", rekao je zamenik portparola.

U Briselu je u sredu posle odvojenih sastanaka održan i trojni sastanak glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bisljimija sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

Petković je nakon sastanka izjavio da je jedan od predloga Beograda za rešavanje pitanja dinara kao platežnog sredstva na prostoru Kosova i Metohije - nastavak rada "Poštanske štedionice".

Lajčak je na društvenoj mreži X objavio da su se pregovarači dogovorili da razgovor nastave u ponedeljak, 25. marta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve