Vesti
20.09.2022. 11:44
Beta

Tužno...

Sve manje đaka u Novoj Varoši

škola, učionica, prazna učionica
Izvor: Shutterstock

Četvororazredna škola u novovaroškom selu Draglici je prestala sa radom jer je poslednje dvoje đaka krenulo u peti razred, a u zaseocima na padinama Murtenice više nema dece stasale za bukvar.

Slična sudbina narednih godina mogla bi da zadesi još neka izdvojena odeljenja, jer se sela ubrzano prazne, pišu Varoške novine.

Mladi bračni parovi zbog posla i dece sele se u Novu Varoš ili veće gradove, a u selima ostaju samo neženje i starci.

Prema zvaničnoj proceni, opština Nova Varoš trenutno ima svega 13.700 stanovnika čija je prosečna starost čak 49 godina, i "najstarija" je opština u Zlatiborskom okrugu.

Škola u Draglici uz magistralu ka moru, osnovana je 1933. i najviše đaka imala je u posleratnim godinama, oko 120.

Direktorka Osnovne škole "Gojko Drulović" Ivana Đajić kaže da je situacija alarmantna, kao i u većini drugih seoskih škola u jugozapadnoj Srbiji.

"Ove jeseni imamo ukupno 55 đaka i svega četiri prvaka, po dva u Rutošima i Кokinom Brodu. U osam razreda u Negbini je 11 đaka od kojih je četvoro Mandića iz Draglice, a žalosno je da u prva četiri razreda matične škole u Radoinji trenutno imamo svega jednog đaka i da u njoj verovatno ni dogodine neće biti prvaka", rekla je Djajić.

U četvororazrednoj školi u Draževićima nadomak Nove Varoši, trenutno je svega jedan đak, a po jednog učenika imaju i izdvojena odeljenja u Кućanima i Gornjoj Beloj Reci.

Jedan đak je i u mlađim razredima matične OŠ "Vuk Кaradžić" u Jasenovu koja s izdvojenim odeljenjima ima ukupno 25 učenika.

U jednoj gradskoj i pet seoskih matičnih škola s deset izdvojenih odeljenja, ukupno je 752 osnovaca, od čega je 90 prvaka. U selimima je ukupno 198 đaka.

U Bistrici u poslednje dve godine nije upisan ni jedan prvak.

 

"Imamo jednog predškolca, što nas raduje, ali nam je to slaba uteha. Iz škole nam izlazi troje osmaka, pa će umesto 12 koliko ih je sada, škola idućeg septembra imati svega 10 đaka. I to pod uslovom da se nijedna od ovih porodica u međuvremenu ne odseli", kazala je Milada Dragašević, direktorka OŠ "Dobrica Rajić" u Bistrici.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Za decu sa smetnjama u razvoju čekanje nije opcija
deca

Rana intervencija

16.06.2022. 13:08

Za decu sa smetnjama u razvoju čekanje nije opcija

Prema procenama stručnjaka, u Srbiji, oko 60.000 dece uzrasta do 6 godina ima potrebu za uslugama rane intervencije.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve