Zdravlje
16.06.2022. 13:08
Promo

Rana intervencija

Za decu sa smetnjama u razvoju čekanje nije opcija

deca
Izvor: Shutterstock

Prema procenama stručnjaka, u Srbiji, oko 60.000 dece uzrasta do 6 godina ima potrebu za uslugama rane intervencije.

Porodično orijentisane rane intervencije podrazumevaju rano prepoznavanje razvojnih rizika, poteškoća i smetnji kod deteta, procenu potreba za dodatnom podrškom, i usluge podrške roditeljima da zajedno sa stručnjacima podrže optimalan razvoj i napredovanje deteta.

Unicef, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i drugim partnerima, pokreće akciju da se centri za rane intervencije pri razvojnim savetovalištima širom zemlje opreme asistivnom tehnologijom, računarima i digitalnom opremom, didaktičkim materijalima, nameštajem prilagođenim potrebama dece i roditelja, transportnim sredstvima, te da se obezbedi obuka i osnaživanje stručnjaka različitih disciplina za primenu porodično orijentisane rane intervencije.

Time će se omogućiti da kroz efikasan rad na terenu u porodičnom domu i vrtiću, sve porodice dece uzrasta do 6 godina sa razvojnim teškoćama i smetnjama i imaju pristup uslugama presudnim za njihov razvoj, a naročito deca koja žive van većih gradova.

"Dokazano je da blagovremeno uključivanje porodice u program ranih intervencija pospešuje vraćanje u tipične razvojne tokove pre polaska u školu kod više od 70 odsto dece sa razvojnim kašnjenjima, dok ostali imaju potrebu za dugoročnom podrškom, i nakon šeste godine.
Za roditelje i decu sa teškoćama i smetnjama u razvoju čekanje nije opcija i zato pozivamo sve koji to mogu da se što pre uključe i daju doprinos da svaki roditelj dobije podršku koja mu je potrebna da svoje dete sa poteškoćama izvede na put“, poručila je Jelena Zajeganović-Jakovljević Rukovoditeljka Programa za zdravlje i rani razvoj iz UNICEF-a u Srbiji.
 

Kako bi deca sa teškoćama i smetnjama u razvoju, baš kao i njihove porodice, mogla da postignu najbolje rezultate u ublažavanju posledica razvojnih rizika, teškoća i smetnji, izuzetno im je važna pravovremena, celovita i zajednička podrška različitih pružalaca usluga - pedijatara, eksperata u razvojnim savetovalištima u domovima zdravlja, vaspitača i stručnih saradnika u predškolskim ustanovama i zaposlenih u centrima za socijalni rad.

U centrima za porodično orjentisane rane intervencije stručnjaci će, u saradnji sa roditeljima, izrađivati jedinstveni plan podrške za dete i porodicu i realizovati, što kroz redovne posete stručnjaka iz timova porodičnom domu, što kroz podršku porodici i detetu u vrtiću, kao najprirodnijim okruženjima za podsticanje razvoja i učenje.

Cilj je da se dete podrži da ostvari svoje pune potencijale i da srećno i ispunjeno odrasta, da se igra i uči u okviru porodice i svojih vršnjaka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da usmerite decu ka zdravijim navikama
Deca, igralište, park

Bez podmićivanja

07.04.2022. 08:05

Kako da usmerite decu ka zdravijim navikama

Savremeno doba i rasprostranjena upotreba tehnologije, učinili su da se deca manje kreću nego ranije. Kompjuter i telefon su zanimljiviji od igranja napolju, a brza hrana i grickalice su mnogima osnova ishrane. Pročitajte kako možete pomoći svom detetu, a ujedno i sebi, da krene ka zdravijem načinu života i stekne navike koje će ostati za ceo život.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-5°C
06.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve