Vesti
24.08.2021. 20:40
Tanjug

Predrag Kon

"Treća doza vakcine će dati rezultate"

Predrag Kon
Izvor: FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Odluka o davanju treće doze vakcine je primerena u aktuelnoj situaciji i uveren sam daće rezultate, ocenio je epidemiolog Predrag Kon.

Kon je, na konferenciji za novinare posle sednice Kriznog štaba, ukazao da je treća doza nešto što je pokazano da je bilo od koristi u Izraelu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu.

"U određenim situacijama dolazi do proboja imuniteta. U vreme cirkulacije virusa i oni koji su vakcinisani, čak i sa dve doze, mogu zbog pada zaštite koje su dobili vakcinom da budu inficirani. Sa trećom dozom se pojačava individualna zaštita", objasnio je on.

Kon je rekao da davanje treće doze utiče na cirkulaciju virusa, jer se smanjuje mogućnost da pre svega stariji građani, koji su u dodatnom riziku, budu zaraženi.

Naveo je da je u Izraelu, gde je za 15-ak dana više od 1,4 miliona građana primilo treću dozu, vidljiv pad obolevanja i hospitalzacije onih koji su vakcinisani trećom dozom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Treća doza u Srbiji: Koliko je zainteresovanih za "buster" vakcinu
Vakcinacija

Šta kažu brojevi?

24.08.2021. 11:17

Treća doza u Srbiji: Koliko je zainteresovanih za "buster" vakcinu

Treću dozu vakcine protiv virusa korona u Srbiji moguće je primiti od prošle nedelje, a koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić kaže da je zainteresovanost nedovoljna i da je do sada dato svega 29.000 takozvanih "buster" doza.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve