Vesti
05.05.2023. 08:58
Beta

Zbog ubistva u školi

U Srbiji je trodnevna žalost

zastava, žalost
Izvor: Shutterstock

U Srbiji je počela trodnevna žalost zbog tragedije u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u sredu ujutro.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su u sredu ujutru u oružanom napadu trinaestogodišnjeg učenika u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda.

Šestoro učenika i jedna nastavnica su povređeni.

Na sednici vlade Srbije doneta je odluka o proglašenju dana žalosti na teritoriji Srbije, kojom se za dane žalosti određuju 5, 6. i 7. maj 2023. godine.

Propisi o načinu obeležavanja dana žalosti nalažu da su organi i organizacije i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužni da u vreme dana žalosti zastavu Srbije spuste na polovinu koplja, uz odgovarajuće osvetljenje noću.

Poslodavci su dužni da na dan žalosti omoguće zaposlenima da u isto vreme, minutom ćutanja, odaju poštu nastradalim ljudima u nesreći zbog koje je dan žalosti proglašen.

Mediji su dužni da emituju odluku o proglašenju dana žalosti i o programu njegovog obeležavanja koju donosi nadležni organ Srbije ili telo koje on odredi.

Dužni su i da obaveste javnost o skupovima sećanja koje povodom dana žalosti organizuju nadležni organi Srbije ili tela koja ona odrede.

Tokom dana žalosti, umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituje se muzika i emisije prikladne danu žalosti.

Dnevne novine dužne su da na dan žalosti svoje listove odštampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja.

Dan žalosti u obrazovnim ustanovama obeležava se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program nastave muzičkog obrazovanja prilagođava se danu žalosti.

U sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem na pola koplja zastave Srbije i zastava sportskih klubova, a ako je reč o sportskim susretima međunarodnog značaja onda i spuštanjem zastava međunarodnih sportskih organizacija na pola koplja.

Pre početka sportske manifestacije, sudija zviždukom pištaljke označava početak i završetak odavanja pošte minutom ćutanja, i prikladnih poruka kojima se odaje pošta nastradalim u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.

Za vreme dana žalosti je zabranjeno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

Propisane kazne za kršenje odredbi ovog Zakona za preduzetnike i pravna lica su od pet do 200.000 dinara, a za fizička lica od dve do 10.000 dinara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zagrepčani odali počast žrtvama tragedije u Beogradu (FOTO)
1

Sveće i cveće

04.05.2023. 20:12

Zagrepčani odali počast žrtvama tragedije u Beogradu (FOTO)

Građanska inicijativa "Zagreb te zove" organizovala je večeras paljenje sveća i polaganje cveća na zagrebačkom Cvetnom trgu povodom tragedije u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve