Vesti
12.05.2023. 15:37
Beta

Centar za demokratiju

Podatak za brigu: U Srbiji sve više dece ne ide u osnovnu školu

škola, đaci
Izvor: Shutterstock

Iz godine u godinu sve je više sedmogodišnjaka koje roditelji ne upisuju u osnovnu školu, iako je ona obavezna po zakonu.

Broj dece koja se ne upišu u osnovnu školu u Srbi raste i sada je za šest odsto veći nego pre 12 godina, rečeno je na debati "Dostupnost osnovnog i srednjeg obrazovanja i zdravstvenih usluga u lokalnoj zajednici" koju je organizovala Fondacija Centar za demokratiju.

Ksenija Petovar iz Fondacije Centar za demokratiju izjavila je da je u skoro 50 opština u Srbiji oko deset odsto dece isključeno iz osnovnog obrazovanja, dok se u srednje ne upiše 14 odsto malih maturanata.

Najveći broj neupisane dece živi u južnim, istočnim i ruralnim delovima Srbije, gde je jako prisutan i problem nedostatka zdravstvene zaštite.

"Sa ovim stavkama usko je povezan problem javnog prevoza, milion stanovnika nema pristup javnom prevozu i ako žele da odu kod lekara ili da završe neki administrativni posao moraju da idu privatnim prevozom ili taksijem", naglasila je ona i dodala da su sve aktivnosti usmerene ka gradskoj sredini.

Stručnjak za pitanja decentralizacije Danijel Dašić ukazao je na drastično odumiranje sela i naglasio da zdravstvene usluge moraju da se približe građanima koji nisu privilegovani da žive blizu gradova.

"U selu Rautovo blizu Niša, 2009. godine ukinuta je zdravstvena stanica, a deset godina kasnije nije bilo više nijednog stanovnika", kazao je on.

Dodao je da su zdravstvo i obrazovanje ključne stavke za ostanak ljudi u selu i da je svako četvrto selo u Srbiji na pragu izumiranja.

Učesnici debate skrenuli su pažnju na dostupnost zdravstvenih usluga i podizanje svesti građana o tome koje su mogućnosti u zdravstvenom sistemu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Formiran Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe
škola, đaci

Vlada Srbije

11.05.2023. 19:45

Formiran Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe

Vlada Srbije formirala je Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja, čiji će jedan od zadataka biti da organizuje mobilne timove za vršnjačko nasilje između centra za socijalni rad, obrazovnih i zdravstvenih ustanova i policije, koje će hitno reagovati kada se dogodi takva vrsta nasilja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve