Vesti
27.08.2021. 10:49
Tanjug

Imunizacija

U Srbiji treću dozu primilo više od 110.000 građana

vakcine
Izvor: ZUMA POOL / RODRIGO REYES MARIN / POOL

U Srbiji je do sada više od 110.000 građana primilo treću dozu vakcine protiv koronavirusa, rekao je Tanjugu direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić.

Bekić je istakao da brojevi govore o tome da je još uvek usporena vakcinacija u Srbiji prvom i drugom dozom, dok je veće interesovanje za treću dozu.

Prema njegovim rečima, do sada je dato više od 5,8 miliona doza vakcine protiv koronavirusa - 2,9 miliona prvih i 2,8 miliona drugih doza.

Bekić je ukazao da je trenutno 50 odsto stanovništva Srbije, u starosnoj dobi za prijem vakcine, vakcinisano, dodajući da je to još uvek nedovoljno, jer nismo stekli kolektivni imunitet.

On je ukazao da se između 3.000 i 5.000 prvih i drugih doza daje dnevno, a da je u prvih skoro 10 dana davanja treće doze istu primilo već više od 110.000 gađana.

U Beogradu treću dozu primilo je više od 23.000, a samo na Sajmu aplikovano je 5.800 trećih doza.

On je preneo da se građani najviše odlučuju za vakcinu Fajzer, više od 2.800 cepiva tog proizvođača je aplicirano, a zatim sledi Sinofarm 1.800 vakcina, dok se za ostale vakcine građani odlučuju u nekom manjem broju.

Građani gotovo 10 dana mogu da prime treću, tzv. bustrer dozu vakcine. Jutros na Beogradskom sajmu nema velike gužve, ali je red ispred Hale 11 u kojoj se vakcina prima.

Među onima koji su došli da prime vakcinu, najviše je starijih građana, a jutros je ispred hale bio primetan i veći broj kineskih državljana.

Vakcine
Izvor: EPA / CHAMILA KARUNARATHNE

Bekić kaže da svi koji su dobili prvu i drugu dozu vakcine u Srbiji, mogu da prime i treću.

"Svi koji su ušli u naš sistem imaju pravo da posle 180 dana dobiju treću dozu. Svi građani koji se za to odluče, mogu je dobiti. Svako ko se odluči bez obzira da li je državljanin Srbije ili je iz neke druge države, ako je vakcinisan kod nas i nalazi se u sistemu, dobiće treću dozu ako to želi“, objasnio je Bekić.

On je ukazao da je korona u zamahu ne samo u regionu već i u Srbiji, da se pune kovid bolnice.

"Jedini način da se zaista izvučemo iz ove pošasti koja se zove korona je samo vakcinacija. Zato apelujem na građane koji se još nisu vakcinisali, posebno na mlade da to učine što pre“, naglasio je Bekić dodajući da brojevi pokazuju da više od 95 odsto hospitalizovanih nije vakcinisano.

To, kaže, dovoljno jasno govori o toma šta to znači i šta treba da uradimo, a to je da se vakcinišemo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko studenata u domovima je zaraženo koronom
korona

Blagi porast

25.08.2021. 19:05

Koliko studenata u domovima je zaraženo koronom

U 14 beogradskih studentskih domova trenutno boravi oko 4.400 studenata, od ukupno 10.500 mesta, kaže direktor ustanove Studentski centar "Beograd" Goran Minić i navodi da trenutno devetoro studenata ima koronu.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
26°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve