Vesti
06.12.2023. 20:10
Beta

Aleksandar Vučić najavio

"U Srbiju stižu najbolji strani univerziteti"

diploma, student, fakultet
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija u budućnosti ulagati više novca u obrazovanje, kao i da će dovoditi franšize "najboljih stranih univerziteta".

"Nećemo da nam deca odlaze u inostranstvo zato što, po njihovom mišljenju, ne mogu da nađu dobar univerzitet u Srbiji", rekao je Vučić za televiziju Prva.

Naveo je da je potrebno više ulagati i u dualno obrazovanje, koje trenutno pohađa 15.000 dece u Srbiji.

"Dve trećine njih čim završe školu imaju posao sa platom većom od 72.000 dinara, dok ostali imaju platu veću od 60.000 dinara", rekao je on i ocenio da to treba da bude povećano na 30.000 mladih, posebno za zanatske poslove.

"Ali istovremeno moramo da damo neuporedivo bolju ponudu za visoko obrazovanje u budućnosti i da nagradimo profesore koji danas rade, da bi i oni mogli da napreduju i uče, da ne odlaze u inostranstvo", kazao je on.

Govoreći o suvlasniku Epla Stivu Voznijaku koji je danas posetio Srbiju, kazao je da su najviše razgovarali o obrazovanju.

Vučić je naveo i da u martu ili aprilu u Srbiju treba da dođe još jedan "velikan softverske industrije" iz sveta.

On je kazao da očekuje da ukupini prihodi IT sektora ove godine budu više od 3,6 milijardi evra u Srbiji.

"Oni u svom učešću u BDP-u značajno prelaze poljoprivredu, što nije bilo moguće zamisliti pre 10 ili 15 godina. Zaključno sa novembrom, ukupne investicije u Srbiji su 4,195 milijardi evra. Rekordna godina je bila prošla, sa 4,4 milijarde i očekujemo da ove godine bude 4,42 do 4,45 milijardi", kazao je Vučić.

Naveo je da Srbija ima sve veći broj investicija iz Azije, posebno iz Kine, Japana i Južne Koreje, ali da je potrebno da se poveća saradnja sa Indijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve