Vesti
12.09.2022. 22:05
Beta

Predsednik Srbije

Vučić: EU u Srbiji nepopularna, nadam se da ćemo to moći da promenimo

Aleksandar Vučić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Brdu kod Kranja da Evropska unija među građanima Srbije nije popularna i izrazio nadu da se to u narednom periodu može promeniti.

"Ja dolazim iz zemlje koja se nalazi na evropskom putu, neće da odustane od toga, ali u kojoj je EU najmanje popularna. Da danas imate referendum u Srbiji hoćete li da idete u EU ili ne, građani Srbije bi rekli ne. Nadam se da ćemo to uspeti da promenimo u mesecima i godinama koje su pred nama", rekao je Vučić novinarima.
 

Dodao je da je jedan od glavnih razloga pitanje teritorijalnog integriteta Srbije jer su "svima puna usta teritorijalnog integriteta Ukrajine, a teritorijalni integritet Srbije su pogazili kao maljem".

"Ljudi u Srbiji tu vrstu licemerja ne mogu da prihvate, ali se nadam da se taj racionalni impuls kod građana da proradi u budućnosti i da ćemo da razumemo šta su nam stvarni interesi i da ćemo to uspeti da odvojimo od emocija", rekao je on.

Nakon samita Inicijative Brdo-Brioni čiji su domaćini predsednici Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Zoran Milanović, Vučić je istakao da je u pregovorima Beograda i Prištine sada "sve potpuno drugačije u odnosu na ono što je bilo".

"Biće mnogo dolazaka i odlazaka raznih stručnjaka. Prva stvar je - niko ne želi novi sukob na Balkanu, a druga da žele da (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu izvuku argument Kosova iz ruku koji on u razgovorima sa svim zapadnim zvaničnicima koristi", dodao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Samitu su prisustvovali predsednik Albanije Bajram Begaj, trojica članova Predsedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović i predsednici Crne Gore Milo Đukanović, Kosova Vjosa Osmani, Severne Makedonije Stevo Pendarovski i Srbije Aleksandar Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Suzana Grubješić: Evropska unija je dostižna, ali ne tako blizu
Suzana Grubješić

Intervju

27.12.2021. 08:28

Suzana Grubješić: Evropska unija je dostižna, ali ne tako blizu

Otvaranjem klastera 4 Srbija je napravila veliki korak ka članstvu u „evropskoj porodici naroda”. S tim u vezi su i optimistične izjave nekolicine važnih poslenika Evropske komisije. Koliko smo danas istinski blizu Evropskoj uniji, razgovaramo sa gospođom Suzanom Grubješić, kredibilnom osobom za odgovore na tako važna pitanja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve