Vesti
26.07.2022. 16:15
M. Paunović

Aljbin Kurti

Wannabe Zelenski

Aljbin Kurti
Izvor: EPA / FILIP SINGER

U trenutku pisanja teksta u toku je 147. dan rata u Ukrajini. Sukobi se nastavljaju nesmanjenom žestinom, a mi i dalje pratimo rat uživo. Mediji se trude da iz minuta u minut izveštavaju o događanjima sa terena, prenose izjave svetskih zvaničnika, analiziraju događaje, sastanke… Detaljno se bave posledicama koje za sobom ostavlja ovaj veliki sukob.

Posledice uveliko osećamo, a kako stvari stoje, najgore tek dolazi. Cene gotovo svega su skočile, naročito energenata, zbog čega evropski lideri upozoravaju na tešku zimu koja će pogoditi Stari kontinent, pre svega zbog smanjenog snabdevanja prirodnim gasom.

Francuska se priprema za mogućnost potpunog prekida snabdevanja ruskim gasom, italijanska vlada priprema edukativnu kampanju o štednji gasa i vode, Španija je pozvala građane na "trezveno korišćenje energije"...

O prioritetima

Iako je jul mesec, evropski lideri su mislima u decembru… Odnosno, gotovo svi. Izuzetak predstavlja Aljbin Kurti koji je sastavio drugačiju listu prioriteta.

Haos koji je pogodio Evropu podstakao ga je da iskoristi momenat i, pokerskim žargonom, odigra all in u pokušaju da ostvari davno zacrtane ambicije, ali i učvrsti svoju političku poziciju na Kosovu.

U kratkom periodu, od svega dva meseca, pod Kurtijevom komandom pokrenut je niz događaja koji su povremeno oči srpske javnosti, ali i evropskih zvaničnika odvlačili sa dešavanja na istoku Evrope.

Kosovo je podnelo zahtev za članstvo u Savet Evrope, čime je najavljena ofanziva na međunarodna tela, uspostavljen je reciprocitet za ulazak državljana Srbije na Kosovo, doneta je odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice (odluka koja se pre svega odnosi na stanovnike Severa Kosova)… Upad ROSU u Štrpce. Na ove događaje treba dodati i niz nepromišljenih i oštrih izjava među koje spada i nedavni intervju za CNN.

Kurti je tom prilikom rekao da je "pre 23 godine počinjen genocid nad Albancima".

"Tada je 860.000 Albanaca proterano sa Kosova – više od 80 odsto populacije je proterano iz svojih kuća, imamo 20.000 žena i devojčica koje su silovane, više od 12.000 nenaoružanih civila je ubijeno i 120.000 kuća je uništeno ili zapaljeno", rekao je Kurti.
 

Tom prilikom je rekao da se u region vodi "hibridni rat".

"Hibridni rat nije zamena za rat, već samo njegova pripremna faza", dodao je premijer Kosova navodeći ponovo da je Priština zabrinuta i na oprezu, ali ne i uplašena, a ujedno zbog toga što su partneri Kosova SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka.

Ove i slične izjave deo su kampanje protiv Srbije koja uveliko traje i uz pomoć koje Kurti uporno pokušava da izazove neku reakciju iz Beograda. Kampanje uz pomoć koje Kurti pokušava da svetla reflektora preusmeri na svoju pozornicu.

Aljbin Kurti
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

(Ne)očekivano

Dok se Kurti bavi "hibridnim ratom", teme poput Zajednice srpskih opština, dijaloga i Briselski sporazum odavno su ne samo u drugom planu, već su mrtvo slovo na papiru.

S druge strane, one racionalne, ne dešava se ništa u šta nismo sumnjali još od onog trenutka kada je postalo jasno da će novi premijer Kosova postati osoba koja je od samog pokretanja dijaloga između Beograda i Prištine njegov oštar protivnik.

Takođe, dovoljno je da se pročita njegov politički CV i da nikoga ne iznenadi što se Kurti ne obazire na potpisane sporazume između Beograda i Prištine, pre svega Briselski za koji je izjavio da je doneo "veoma dobre rezultate Srbiji, a Kosovu nikakve".

U politiku je ušao kao već poznato lice. Devedesetih godina je pažnju javnosti privukao organizovanjem studentskih protesta, a reputaciju je stekao na činjenici da je bio oštar protivnik Slobodana Miloševića zbog čega je i hapšen više puta.

Važi za tvrdoglavog političara koji u svom vokabularu ne poznaje reč kompromis, dok mu je s druge strane omiljena reciprocitet. Oštar je protivnik promene granica Kosova i nedvosmisleni zagovornik pripajanja Kosova Albaniji.

"Približavanje, integraciju i ujedinjenje sa Albanijom – jednog dana, u budućnosti – ja ne vidim kao rezultat neuspeha države Kosovo, već kao njen uspeh. Ali ovu zemlju moramo najpre da načinimo uspešnom…"

"Naše približavanje, integracija i ujedinjenje sa Albanijom ni u kom slučaju neće biti sprovedeno oružanim, nedemokratskim i protivustavnim sredstvima. Ali najpre želimo da izgradimo državu Kosovo, pri čemu će težište biti na privredi i pravdi. Jedan od prioriteta će biti i dijalog sa Srbijom, ali on neće biti naš glavni prioritet. Glavni fokus će biti na pravdi i zapošljavanju", rekao je Kurti 2017. godine u intervjuu za "Dojče vele".

Najbolji đak

Da bi se, međutim, razumeli koreni Kurtijeve ideologije, potrebno je vratiti se u prošlost, odnosno u celu priču uvesti još jedan lik. Reč je o Ademu Demaćiju u čijem je kabinetu, krajem devedesetih, nakratko bio zaposlen Aljbin Kurti.

Demaći se i danas smatra jednim od najpoznatijih vođa kosovskih Albanaca. Ostao je upamćen kao čovek koji se zalagao za nezavisno Kosovo i stvaranje "Velike Albanije" zbog čega je u tadašnjoj Jugoslaviji proveo gotovo 28 godina u zatvoru.

Idejni je vođa i organizator "Revolucionarnog pokreta za ujedinjenje Albanaca" koji je postojao od 1963. do 1964. godine.

Organizacija je imala svoj program i statut u kojima se na prvo mesto ističe borba za obezbeđenje prava na samoopredeljenje do otcepljenja teritorija nastanjenih Albancima i njihovo ujedinjenje sa Albanijom. Ideja pokreta bila je „buđenje“ nacionalne svesti, posebno kod inteligencije i omladine.

Iako je grupa razbijena posle godinu dana, njen uticaj je bio mnogo veći nego što se na prvi pogled činilo. I ne samo to, ispostaviće se da su pokreti koji su kasnije nastajali počivali na ideološkim temeljima koje je uspostavio Adem Demaći.

Nakon što je došlo do intenziviranja sukoba na Kosovu između bezbednosnih snaga režima Slobodana Miloševića i oružanih snaga kosovskih Albanaca, Demaći je postao politički predstavnik OVK. Na toj poziciji ostaje sve dok nije došlo do neuspelih pregovora na mirovnoj konferenciji u francuskom gradu Rambujeu, nakon čega se povlači.

Adem Demaći je do svoje smrti ostao levičar, a samoopredeljenje ključna reč njegove ideologije. Čitav pokret studenata Albanaca na Kosovu je još od osamdesetih bio snažno levičarski nastrojen, sledeći Demaćijevo ideološko usmerenje. Među mnogobrojnim mladim liderima koji su se pojavili na Kosovu Kurti je bio najbolji Demaćijev đak. Zbog toga i ne čudi što je upravo samoopredeljenje uzeo kao naziv svog pokreta.

Kao otelotvorenje ideologije koja datira još od šezdesetih godina prošlog veka činilo se da je Kurti idealan političar koga su Zapad i kosovski Albanci dugo čekali – socijaldemokrata koji nema direktne veze OVK poput Tačija i Haradinaja.

Međutim, iako više nema problema za Zapadom, čitaj SAD, jer je njegova neposlušnost iskorenjena nakon prvog mandata, Kurti sve više oseća pritisak kosovske javnosti i opozicije. Obračun sa korupcijom, koja je duboko ukorenjena u Kosovo, i zapošljavanje pre svega mladih ostali su na nivou obećanja zbog kojih je postao premijer. Poverenje u Kurtija slabi, a sve je više nezadovoljnih njegovom politikom o čemu govori i podatak iz marta ove godine da je gotovo 200.000 građana Kosova zatražilo da napusti Kosovo čekajući vize u stranim ambasadama.

Žrtva

Kao neko ko je već jednom, zbog svoje tvrdoglavosti, prokockao šansu da vlada, Kurti istu grešku sigurno neće ponoviti. Za razliku od prvog mandata, danas koristi svaku priliku da SAD nazove najvećim prijateljima Kosova.

S druge strane, da bi učvrstio svoju poziciju na unutrašnjoj političkoj sceni, Kurti se odlučio za već isprobani recept – populizam – koji se ogleda u višemesečnoj intenzivnoj kampanji koju vodi protiv Srbije. Međutim, ona mu istovremeno služi u još jednu svrhu.

Kurti je svestan da mu eventualni reizbor na funkciji premijera nije dovoljan da ostvari svoju političku ambiciju, odnosno da u istoriji ostane upamćen makar koliko i njegov politički mentor Adem Demaći. Svestan je da mu je za to neophodna politička kriza velikih razmera ili rat, u kojem veliki državnici pokazuju svoju hrabrost i veličinu.

Potrebna mu je svetska pozornica i pažnja kakvu trenutno ima predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. A nju neće dobiti hvalospevima na račun SAD i izjavama poput onih u intervjuu za CNN… One brzo blede.

Svet u ovom trenutku nije spreman za političara željnog kadra jer ima veće brige od Kurtijevog "hibridnog rata“.

Zbog toga potezima koje povlači u poslednje vreme, kao i neprekidne provokacije, Kurti želi da izazove reakciju vlasti u Beogradu jer je svestan da bi ishitreni potez mogao da dovede do pravog sukoba i vrati nas u 1999.

Izbijanjem novog sukoba Kurti bi mobilisao podršku Zapada, Srbija bi bila predstavljena kao destabilizirajući faktor u regionu, a on lider koji se našao na braniku odbrane svog naroda. Dobio bi pažnju kakvu ima Zelenski i šansu da ga istorija pamti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Siroti Kurti, prijavio imovinu
Aljbin Kurti

Kosovo

14.06.2022. 13:42

Siroti Kurti, prijavio imovinu

Premijer Kosova Aljbin Kurti je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio svoju imovinu u kojoj je naveo samo stan svoje supruge u vrednosti od 400.000 evra.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
14°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve