Vesti
28.09.2021. 17:25
Tanjug

Zvanična Moskva

Zaharova: Rusija zabrinuta zbog situacije na Kosovu

Marija Zaharova
Izvor: REUTERS POOL / MAXIM SHEMETOV / POOL

Rusija je zabrinuta zbog rastuće napetosti na Kosovu i Metohiji, izazvane neodgovornim postupcima Prištine, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Očigledno je da se događaji razvijaju po scenariju od lošeg ka gorem", ocenila je Zaharova u komentaru objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Ona je ukazala da formiranje Zajednice srpskih opština, koja je zamišljena kao način da bude garantovano poštovanje prava i interesa Srba u pokrajini, ostaje "mrtvo slovo na papiru" zbog sabotaže Prištine.

Zaharova ocenjuje da Priština želi da uspostavi poptunu kontrolu na teritoriji cele pokrajine, uz pomoć represivnog aparata samoproglašene kosovske "države".

Ona smatra da postupci Prištine ne nailaze na odgovarajuću ocenu niti ukor u Briselu, koji je ovlašćen da pomogne u traganju za rešenjem problema između Beograda i Prištine, kao ni u Vašingtonu

Prema njenim rečima, snage NATO-a za Kosovo i Misija EU za vladavinu prava imaju potrebne mandate za sprečavanje bezakonja, te stoga snose punu odgovornost za zaštitu civila, osiguranje mira i bezbednosti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zaharova: London laže u lice
ZAHAROVA

"Odgovor je očigledan"

24.06.2021. 19:45

Zaharova: London laže u lice

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila je, povodom incidenta sa britanskim razaračem na Crnom moru, da je Rusija "u situaciji sa narušavanjem državne granice" pokazala da je za ulazak u njene vode potrebno tražiti dozvolu i optužila London da laže.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with rain
12°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve