Zdravlje
18.05.2022. 12:07
R. E.

Bolest sa malo simptoma

Da li nam preti "tihi" ubica

Hipertenzija, povišen krvni pritisak
Izvor: Shutterstock

Povišen krvni pritisak ili hipertenzija je jedan od najčešćih zdravstvenih problema današnjice i veliki faktor rizika za pojavu najvećeg broja bolesti srca, krvnih sudova i šloga.

Povišen krvni pritisak često se naziva "tihim" ubicom jer izaziva vrlo malo simptoma.

Od hipertenzije boluje svaka druga osoba u Srbiji, a dijagnozu i propisanu terapiju dobije samo 33,9 odsto, pokazuju podaci Udruženja za hipertenziju Srbije.

Normalnim krvnim pritiskom smatraju se vrednosti između 120-129/80. Hipertenzija je po definiciji Svetske zdravstvene organizacije stanje u kome je sistolni (gornji) pritisak povišen preko 140 mmHg, a dijastolni (donji) preko 90 mmHg. Ova definicija se odnosi na sve osobe starije od 18 godina.

Povišen krvni pritisak se najčešće javlja kao idiopatska bolest, što znači da se ne zna razlog njegovog pojavljivanja. U malom procentu hipertenzija je posledica bolesti drugih organa.

Kod visokog krvnog pritiska srce mora da radi više nego što je normalno, pa se dodatno opterećuje. Hipertenzija takođe uzrokuje da se arterije u telu smanje i postanu slabije i krute. Dugoročno, ovo povećava rizik od komplikacija kao što su moždani udar, bolesti bubrega i oštećenje oka.

Na krvni pritisak mogu uticati mnogi faktori kako u organizmu, tako i van njega. Povećavaju ga prekomerna upotreba soli i tečnosti, gojaznost, preterani unos alkohola i kafe, pušenje, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, kao i neregulisani hronični stres.

Kako način života i navike utiču na visinu krvnog pritiska, tako je moguće sprečiti da dođe do ovog oboljenja. Važno je što pre otkriti hipertenziju i time sprečiti ili usporiti nastanak komplikacija.

Povišeni krvni pritisak treba pravilnim lečenjem dovesti do normalnih vrednosti, i to održavati. Najvažnije je da se koriguje telesna težina adekvatnom dijetom i da se smanji unos soli.

Svakoga dana učinite nešto dobro za svoje zdravlje i čuvajte svoje srce i krvne sudove.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da zdrave navike postanu i vaša rutina
zdrava ishrana, dijeta, zdrave navike

Nije teško...

13.05.2022. 16:05

Kako da zdrave navike postanu i vaša rutina

Koliko puta ste započeli dijetu i prekršili je? Ili, preskočili odlazak u teratanu iako ste obećali sebi da ćete biti fizički aktivniji? Ukoliko to često radite, možda su vam potrebni podsetnici o vašim navikama…
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve