Zdravlje
28.04.2022. 15:05
R. E.

Bolni i ukočeni zglobovi

Kakva ishrana pomaže kod reumatoidnog artritisa

Artritis, bol
Izvor: Shutterstock

Čini se da su bolovi izazvani reumatoidnim artritisom povezani sa onim što jedemo, ali do sada nije bilo poznato koju hranu treba izbegavati.

Rezultati nove studije sugerišu da veganska ishrana sa niskim sadržajem masti može dovesti do poboljšanja simptoma u roku od nekoliko meseci, verovatno tako što pomaže obolelima da brzo izgube na težini, piše WebMD.

Reumatoidni artritis  je hronično zapaljensko reumatsko oboljenje koje pre svega zahvata zglobove. Češće je kod žena i izaziva tegobe kao što su oticanje, ukočenost i bol.

Lekari već decenijama znaju da određena hrana, kako što su gazirana pića i slatkiši, pogoršava simptome, ali do sada nije bilo poznato kakva ishrana bi mogla da pomogne onima koji boluju od reumatoidnog artritisa.

U novoj studiji su učestvovale 44 žene, prosečne starosti 57 godina koje su se pridržavale veganske ishrane sa niskim sadržajem masti.

Nakon 16 nedelja, oticanje zglobova se smanjilo, a ublažili su se i prateći simptomi. Ispitanice su izgubile prosečno oko 6 kilograma.

Međutim, nije jasno da li je do poboljšanja došlo zbog gubitka težine ili zbog određenih namirnica.

"Ostaje nam da utvrdimo da li je ključ u specifičnom načinu ishrane ili je, ipak, gubitak kilograma presudan“, kaže dr Danijel Solomon koji je pregledao rezultate istraživanja.

Autor studije, dr Nil D. Barnard kaže da je "ovakav režim praktičan i jeftiniji od ishrane koja uključuje meso i mlečne proizvode“.

"Svako ko boluje od reumatoidnog artritisa bi trebalo da isproba ovu dijetu. Za nekoliko nedelja će se pokazati da li im takav režim ishrane olakšava tegobe“, zaključuje dr Barnard.

Studija je objavljena 3. aprila u časopisu "American Journal of Lifestyle Management“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Loše strane mediteranske dijete
Dijeta, hrana

Zdrava je, ali...

23.02.2022. 08:05

Loše strane mediteranske dijete

Verovatno ste do sada čuli za mediteransku dijetu, jer se često spominje kao jedan od najzdravijih načina ishrane.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve