Zdravlje
01.06.2023. 15:35
Beta

Vrednost 1,5 miliona evra

EU poklonila Srbiji 11 vozila za transfuziju i opremu

1
Izvor: BETAPHOTO / DRAGAN KARADAREVIC

Sedam zdravstvenih ustanova širom Srbije dobilo je 11 specijalizovanih vozila za transfuziju i bezbedan transport krvi uz koja je poklonjena i oprema za transfuziju i transplantaciju, ukupne vrednosti 2,6 miliona evra od čega je EU obezbedila 1,5 miliona evra.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva, ministarka zdravlja Danica Grujičić i ministarka evrointegracija Tanja Miščević prisustvovale su uručenju specijalizovanih vozila za transfuziju zdravstvenoj ustanovi u Užicu kupljenih donacijom EU.

Plamena Halačeva je poručila da je ovo samo jedan od projekata koje finansira EU, a koji ima cilj da podstakne solidarnost i humanost i da je u poslednjih 20 godina EU dala 570 miliona evra kredita i donacija za zdravstveni sistem Srbije. 

"Ovde možemo videti 11 vozila za transfuziju krvi, koja su već u upotrebi, širom Srbije, u Novom Sadu, Subotici, Nišu, Užicu, Kragujevcu, Beogradu... Donirana je i druga oprema za transfuziju i transplantaciju, koja je takođe raspoređena u bolnice širom zemlje", izjavila je ona.

1
Izvor: BETAPHOTO / DRAGAN KARADAREVIC

Ministarka zdravlja Danica Grujičić istakla je da je oprema koju su dobile zdravstvene ustanove, namenjena unapređenju postupka transfuzije krvi i transplantacije.

"Jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja jeste da približi građanima značaj davanja krvi i transplantacije organa. U tom smislu želim da najavim da ćemo vratiti privilegije dobrovoljnim davaocima, koje su imali u nekim prošlim vremenima", istakla je ministarka Grujičić.

Ministarka Tanja Miščević naglasila je da nije važno samo usklađivanje s propisima EU, već da je važna i izgradnja kapaciteta.

"Ova oprema je drugi deo velikog projekta u segmentu transfuzije i transplantacije kako bismo napravili napredak u oblasti biomedicine. To je nešto što moramo imati i mora biti pripremljeno za dobru i humanu upotrebu. Nastavljamo saradnju s Delegacijom EU na daljim programima i Ministarstvom zdravlja na novim projektima za narednu godinu", naglasila je Miščević.

Pored nabavke opreme, u toku je projekat Podrška jačanju kapaciteta relevantnih institucija u sistemu supstanci ljudskog porekla (SOHO), za koji je EU izdvojila dodatnih 1,5 miliona evra.

Taj projekat pruža direktnu podršku administraciji Srbije u cilju efikasnog sprovođenja pretpristupnih pregovora u oblasti zdravstva s ciljem stupanja u članstvo EU.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Crveni krst u Novom Sadu dobio novu halu
1

Petrovaradin

11.05.2023. 13:28

Crveni krst u Novom Sadu dobio novu halu

Na ceremoniji održanoj u Industrijskom parku Pobeda u Petrovaradinu, svečano je otvorena nova hala Crvenog krsta Novog Sada, koju je kompanija Marera Properties renovirala i ustupila toj organizaciji na korišćenje na period od deset godina, donacijom vrednom milion evra.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve