Zdravlje
15.11.2023. 02:45
Promo

VAŽNO

Zašto su jastuci važni za celo telo i KAKO ODABRATI pravi za sebe

1
Izvor: Promo

Da li ste se nekad probudili bolnog tela i ukočeni, ili ste možda zaspali na boku ali ste se probudili u nezgodnom položaju na stomaku? Kretanje tela tokom noći može dovesti do bolova u leđima, kukovima ili vratu i do gubitka sna, ali na sreću jastuci su tu da spasu dan, ili bolje rečeno - noć.

Oni su jedna od najvažnijih komponenti sistema spavanja, i vrlo često određuju da li ćete spavati dobro ili loše. Potrebno je da pažljivo odaberete jastuk da biste bili sigurni da ćete duboko spavati tokom čitave noći.

Kvalitetan jastuk treba da bude dizajniran tako da pruži podršku i udobnost vratu i glavi. Mnogi ljudi imaju više jastuka kojima nisu zadovoljni, a često je razlog zato što ih ne isprobaju tokom kupovine, nego nasumično izaberu prema izgledu ili punjenju.

Jastuk je osnova za celo telo

Potrebno je da jastuk bude prilagođen baš vama, odnosno položaju spavanja. Ako ste ljubitelj jastuka od visokoelastične pene, možete da se prepustite modelu 3D Memo, koji pruža osećaj sličan masaži i koji opušta. Memory pena reaguje na temperaturu i težinu tela i svakoj osobi pruža adekvatnu potporu u zavisnosti od oblika glave i širine ramena, smanjujući pritisak i pamteći konture tela.

1
Izvor: Promo3D Memo jastuk

Značajno je da ova vrsta jastuka može da smanji bolove u vratnom delu, leđima i ramenima, a naročito kod osoba koje imaju problem sa kičmom. U navlaku ovog jastuka utkane su svilene niti koje obezbeđuju mekoću dodira i prijatne su za kožu, a pored toga sprečavaju i nastanak tragova na licu pri spavanju na boku ili stomaku. Važno je da jastuk ima prirodna antistatička i antialergijska svojstva kao i termoregulaciju, da ne prikuplja prašinu, da ne razvija grinje i alergene, što je bitno za osobe koje pate od alergija. Pena od 3D Memo jastuka razvijena je za potrebe NASA, i poseduje svojstvo da postaje mekanija tamo gde je telo toplije, što je od posebnog značaja kod opuštanja bolnih delova tela.

Jastuk koji se prilagođava telu i koji hladi

Kada govorimo o preporukama jastuka za one koji spavaju na stomaku, preporučujemo tanji i mekši jastuk, dok je za spavanje na boku bolji viši i čvršći. Srednje debljine odnosno visine namenjene su onima koji spavaju na leđima. Nove tehnologije utkane su u jastuk Revitalux Ergo, od pene koju karakteriše visoka elastičnost i sposobnost oblikovanja prema telu. Pena Hypersoft odlikuje se prozračenošću koja omogućava da vazduh kruži kroz čitav materijal, a anatomski oblikovan jastuk omogućava udoban san. 

1
Izvor: PromoRevitalux Ergo jastuk

Danas mnogi vole jastuke sa gel jezgrom, koji omogućavaju da glava i vrat budu pravilno poduprti tokom noći. Technogel Deluxe pruža jedinstvenu raspodelu pritiska tela, osiguravajući bolju cirkulacija i nestanak neprijatnog pritiska. Prednost Technogela je potpuno sterilan materijal, koji može da se prebriše vlažnom krpom.

1
Izvor: PromoTehnogel jastuk

Dvostrani jastuk i njegove prednosti

Jastuci moraju da se menjaju nakon dve godine korišćenja, a prvi znak da je vreme za zamenu jastuka su ukočenost, bolovi u vratnom delu kičme, glavobolje, konstantno nameštanje jastuka u toku noći i traženje idealnog položaja glave.

Kada jastuk izgubi oblik, čvrstinu, visinu i udobnost, Symbio Classic termofit možda je jastuk za vas, a odlikuje ga ultramoderni a pritom klasični dizajn. On je tradicionalnog oblika, sa jezgrom od ultramoderne SymbioR memory pene, koja se prilagođava svakom pokretu i obezbeđuje nežnu i umirujuću potporu glavi i vratu tokom cele noći.

Symbio Classic
Izvor: PromoSymbio Classic

Njegova prednost je navlaka koja je izrađena od dve vrste tkanina. Luksuzna i mekana zimska pliš strana je savršena kad su temperature niske, dok je svetlosiva strana sa tkaninom od 3D tex-a savršena za leto, jer nežno hladi.

Izbor jastuka nije jednostavan, naročito ako želite udobnost svake noći. U odabiru vam mogu pomoći stručnjaci za spavanje u jednom od tri Hespo salona u tržnim centrima Galerija, Zmaj ili Stadion.

Na kraju ostaje da uživate u jastuku koji ćete moći najčešće da grlite, koji je prepun pogodnosti i predstavlja vašeg omiljenog saputnika za spavanje.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vežbanje pred spavanje - da ili ne?
vežbanje

Reč stručnjaka

11.08.2023. 02:05

Vežbanje pred spavanje - da ili ne?

Redovno vežbanje donosi mnogo prednosti, uključujući bolji kvalitet sna. Podstiče opuštanje, smanjuje anksioznost i normalizuje unutrašnji sat. Vežbanje takođe povećava telesnu temperaturu, a kada ta temperatura ponovo krene da pada, postajemo pospani.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve