Zdravlje
22.05.2023. 02:20
R. E. / Healthline

Putovanja

Kako da izbegnete bol u leđima tokom dugih vožnji

vožnja, automobil, bol u leđima
Izvor: Shutterstock

Sezona letnjih odmora počinje uskoro, ako ćete na putovanje svojim automobilom, evo nekoliko saveta u vezi sa tim kako da vas manje ili uopšte ne bole leđa tokom duge vožnje.

Jastuci za lumbalni oslonac mogu biti odličan izbor ukoliko duže vreme provodite za volanom, jer daju podršku donjem delu leđa i umanjuju količinu pritiska na taj deo tela.

Ispunjavajući prostor između donjeg dela leđa i sedišta ovi jastuci pomažu da se pravilnije sedi tokom vožnje, što znatno umanjuje bol u donjem delu leđa, ali u nogama.

Ukoliko nemate jastuk, a treba vam lubalna potpora, možete urolati peškir ili neki komad odeće i poslužiće istoj svrsi.

Eksperimentisanje sa položajem sedišta može vam pomoći da pronađete ugao koji najbolje podržava položaj vaših leđa. Sedište treba da bude postavljeno tako da kičma bude što više ispravljena. To ne znači da ne možete biti blago zavaljeni u sedištu, ali je važno da vam ruke ne budu previše istegnute ka volanu.

Treba sedeti tako da telesna težina bude ravnomerno raspoređena na sedištu, a butine sve vreme naslonjene na sedište. Visina sedišta treba da omogući da kolena budu malo niže postavljena od kukova. Važno je da sedište ne bude ni previše visoko, jer ćete u tom slučaju savijati vrat u neugodnom položaju koji može izazvati bol.

Pored sedišta, treba podesiti i položaj volana, kako bi vam bio dovoljno blizu da laktovi budu blago savijeni. Ruke na volanu držite u položaju kazaljki na satu koje pokazuju "15 minuta do 15 časova" kako biste smanjili pritisak na mišiće u rukama i ramenima.

Udobna odeća i ključno - obuća, su veoma važni za nivo komfora tokom vožnje. Štikle, japanke, papuče i sandale su loš izbor za duge vožnje, jer ne samo da su potencijalno opasne zbog manjka kontrole pokreta, već i stavljaju veći pritisak na stopalo.

Najbolji izbor su patike, koje imaju potporu za stopalo i đon koji ne kliza po pedalama tokom vožnje.

Ukoliko patite od hroničnog bola u leđima, tokm dužih putovanja ponesite sa sobom kreme ili sprejeve za umanjivanje bolova u leđima. 

Ukoliko je bol jači, pre putovanja se posavetujte sa lekarom oko bezbednih rešenja u vidu lekova za bolove koji neće uticati na motoriku i psihočko stanje tokom vožnje.

Kada ste na otvorenom putu bez potrebe za stajanjem, korišćenje tempomata ili "cruise control" funkcije na automobilu može vam pomoći da skinete noge sa pedala i da ih malo opustite. Kada su noge opuštene i pritisak na leđa je manji, što značajno pomaže u izbegavanju bolova.

Pravite pauze! Destinacija vam neće pobeći, a češće kratke pauze za istezanje i razmrdavanje će prijati ne samo vama, već i saputnicima. Pauze ne moraju da traju dugo, samo nekoliko minuta, koliko je dovoljno da se noge i leđa istegnu i "prokrve", kako bi se izbegao bol i grčevi tokom dugih vožnji.

Često proveravajte kako sedite. Tokom dugih vožnja lako je opustiti se i zauzeti položaj koji može dovesti do pojavljivanja bola u leđima. Zato je važno da obraćate pažnju na svoj položaj tela tokom putovanja i da ga ispravite ukoliko primetite da nije dobar.

Pijte dovoljno tečnosti! Hidratacija je jedna od najvažnijih stavki za zdravlje inače, a posebno tokom dugih vožnji kada su mišići leđa i nogu pod stresom. Ljudi često prave grešku i ne unose dovoljno vode tokom putovanja, kako ne bi često morali da staju radi odlaska u toalet, ali kao što je već napomenuto, kratke češće pauze su odlična stvar.

Srećan put!

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bol u leđima koji ne treba ignorisati
Bol, leđa

Ankilozni spondilitos

08.05.2021. 15:57

Bol u leđima koji ne treba ignorisati

Bol u leđima razlog je da se potraži lekarska pomoć, a ako je inflamatoran, ukazuje na spondilo artitis bolest koja se savremenim lekovima uspešno leči, ukazano je danas na obeležavanju svetskog Dana borbe protiv ankilozirajućeg spondilitisa.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve