Zdravlje
08.04.2022. 20:05
R.E./WebMD

Odgovorite iskreno

Kako da znate da li imate problem sa alkoholom

alkohol
Izvor: Shutterstock

Zavisnost od alkohola je ozbiljan problem koji zahteva dugotrajno lečenje pod nadzorom stručnjaka. Ukoliko sumnjate da imate problema te vrste proverite na vreme - odgovorite iskreno na sledeća pitanja...

Da li popijete više nego što ste planirali?

Ukoliko uz ručak ili večeru, možda dok gledate TV ili neki sportsku utakmicu u društvu prijatelje, planirate da popijete čašu ili dve alkohola, ali na kraju se ispostavi da ste popili mnogo više, i tako svaki put, očigledno ne uspevate da se kontrolišete. 

Ukoliko se ovaj problem javlja često - više od jednom nedeljno, može ukazivati na zavisnost.

Dugo se oporavlljate nakon konzumiranja alkohola?

Procenite koliko vam vremena treba da se otreznite, ali i da se izborite sa mamurlukom i ostalim posledicama pijanstva jer i to sve može ukazivati na zavisnost, ukoliko vam je potreban ceo jedan dan da se oporavite.

Vaša tolerancija na alkohol je porasla?

Usled čestih pijanstava naš mozak se može navići na određenu količinu alkohola u krvi i samim tim ga slabije registruje. 

Više puta nedeljno osećate potrebu za alkoholom?

Ovo je svakako najjasniji znak da imate problem sa zavisnošću. 

Svaki vid vaše zabave mora da uključuje i alkohol?

Ukoliko svaka zabava kojoj prisustvujete obavezno uključuje konzumiranje alkohola, vreme je da preispitate koje su to tačno aktivnosti i zašto je važno da lakohol bude njihov obavezni deo. Nađite zamenu - bilo tim zabavama, bilo alkoholu. Druženje sa prijateljima može biti zanimljivo i uz dobru hranu, ako je u prirodi, uz određenu muziku... ali, možda, treba da se družite sa sasvim drugimm ljudima, sa onima kojima alkohol nije potreban da bi bili veseli. 

Loše se osećate kada ste trezni?

Još jedan znak zavisnosti je i panika koju osećate kada se otreznite, kao i loš san, gubitak apetita i anksioznost.

Već ste probali da ostavite alkohol i nije vam uspelo?

Ukoliko ste probali da ostavite alkohol, ali bezuspešno, niste jedini. Alkohol ima mogućnost da zamaskira neželjene loše emocije, pa nije ni čudo što mu se ljudi vraćaju iznova. Ne upadajte u zamku menjanja jedne loše navike drugom, jer je to začarani krug iz koga je još teže izaći.

Zato na vreme potražite pomoć lekar ili psihologu, ili bilo kome ko vas može uputiti ka stručnjaku za odvikavanje. Podelite svoj problem sa bližnjima, jer je na putu do odvikavanja podrška često presudna.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nekada alkohol, a sada droga "za volanom"
policija

Beograd

12.02.2022. 14:05

Nekada alkohol, a sada droga "za volanom"

Beogradska policija tokom noći je zaustaviai više vozača koji su upravljali vozilima pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve