Zdravlje
19.07.2023. 02:05
R.E

Saveti stručnjaka

Kako se pravilno koristi krema za sunčanje

2.500 evra
Izvor: Shutterstock

Istraživanja u SAD pokazala su da je rak kože najčešća forma kancera u toj zemlji, ali i da je relativno lako sprečiti ga praćenjem određenih pravila. Najvažnije je ne izlagati se suncu prekovremeno, ali i pravilno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom kada morate na sunce. Evo kako...

Česta greška je što ljudi misle da se faktori zaštite u kremama povećavaju linearno, odnosno da faktor 30 ima duplo jači efekat od faktora 15. To nije tako - faktor 15 blokira čak 93 odsto zraka, dok faktor 30 blokira 97 odsto, što je relativno mala razlika.

Takođe, važno je nanositi kreme redovno, jer se njegov efekat smanjuje vremenom. Takođe, izlaganje suncu između 10 ujutru i 3 posle podne nije preporučljivo.

Lekari se slažu da je izlaganje solarijumima svakako loša ideja, jer svaki deseti put kada odete u solarijum, šansa za stvaranje kancera se povećava za 34 odsto, piše Healthline.

Kao glavna pravila dermatolozi izdvajaju: nanošenje zaštitnih krema nakon znojeja i plivanja posebno.

Takođe, važno je i da se krema na kožu nanese 20 minuta pre izlaganja suncu. 

Dermatolozi kažu da su kremasti proizvodi za zaštitu od sunca bolji od onih u spreju, jer pri prskanju velika količina ostane u vazduhu, a ne na koži.

Važno je i kremu dobro utrljati, a preporučena količina je oko dve ping-pong loptice za celo telo. Obratite posebnu pažnju na osetljiva područja, poput stopala, vrata, leđa, lica i ušiju.

Sklanjanje sa jakog sunca se preporučuje svakako, ali i dobre naočare za sunce sa UVA/UVB zaštitom, kako biste zaštitili oči.

Šešir ili kapa neophodni su za zaštitu osetljive kože lica.

Postoji i posebna vrsta odeće sa blokatorima sunčevih zraka, koji su rešenja za one sa posebno osetljivom kožom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kada vam telo šalje ove znake, ne ignorišite ih
Nokti

Važno je

01.06.2022. 14:34

Kada vam telo šalje ove znake, ne ignorišite ih

Telo nam često šalje signale na osnovu kojih možemo zaključiti da nešto nije kako treba. Međutim, skloni smo tome da te znake ignorišemo.
Close
Vremenska prognoza
mist
2°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve