Zdravlje
22.03.2022. 15:07
Beta

Goran Bogdanović

Kakve veze imaju korona i povećanje broja pacijenata obolelih od raka?

pacijenti
Izvor: Shutterstock

Predsednik borske podružnice Društva Srbije za borbu protiv raka Goran Bogdanović kazao je da se zbog situacije sa koronavirusom sada može očekivati povećanje broja pacijenata obolelih od karcinoma.

Bogdanović je za televiziju Bor rekao da je u tom gradu najviše registrovanih osoba sa rakom pluća, zatim debelog creva, prostate,  raka dojke kod žena i ginekološki kanceri.
 

"Godišnje se registruje oko 300 do 350 novih slučajeva, a kancer pluća je u poslednjem periodu bio veći. Razlog je taj što je korona napravila veliku pometnju, ali smo jedan deo bolesti možda i prevideli računajući da se radi o koroni", rekao je Bogdanović.
 

Prema popisu iz 2011. godine, u Boru živi 48.615 stanovnika ali se pretpostavlja da je danas taj broj znanto manji.

On kaže da se sada, po smirivanju epidemije koronavirusa, očekuje veći broj onkoloških pregleda, pa i novootkrivenih slučajeva.

Bogdanović je naveo da je u prošloj godini bilo oko 490 pregleda debelog creva, i da je tom prilikom otkriveno je oko 40 karcinoma.

Ocenio je i da pojedini ljudi sa obolenjima nisu dolazili na pregled zbog straha od korona virusa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Deci oboleloj od raka olakšan odlazak na terapije
dete, deca

Humanost na delu

14.03.2022. 16:11

Deci oboleloj od raka olakšan odlazak na terapije

Hrabrim mališanima obolelim od raka i njihovim roditeljima odlazak na terapije do bolnice i nazad do njihovih domova od sada će biti mnogo lakši i sigurniji zahvaljujući donaciji kompanije dm drogerie markt. Naime, kompanija je udruženju NURDOR donirala dva miliona dinara za kupovinu kombi vozila za potrebe prevoza dece, i na taj način je nastavila dugogodišnju podršku ovoj organizaciji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
28.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve