Zdravlje
17.05.2022. 13:15
R.E

Neadekvatna reakcija

Kina pred omikron cunamijem

Kina koronavirus
Izvor: Shutterstock

Nivo imuniteta na korona virus u Kini nije dovoljno visok da bi se ta zemlja izborila sa nekontrolisanom epidemijom omikron varijante virusa.

Ovaj novi talas zaraze mogao bi da izazove "cunami“ od 1,55 miliona smrtnih slučajeva ako se dozvoli nekontrolisano širenje, procenjuje se u izveštaju šangajskog Univerziteta Fudan objavljenom prošlog utorka u časopisu "Nature“.

Novi talas zaraze mogao bi da izazove 1,55 miliona smrtnih slučajeva ako se dozvoli nekontrolisano širenje, procenjuje se u izveštaju šangajskog Univerziteta Fudan.

Ovaj izveštaj dolazi usled široko rasprostranjenog nezadovoljstva kineskog stanovništva merama koje je vlada preduzela da bi suzbila pandemiju. Kinezi su već neko vreme potpuno zatvoreni u svojim kućama, a sve u svrhu smanjenja broja zaraženih, u okviru državnog projekta "kovid nula“.

"Verujemo da nivo imuniteta ostvaren kampanjom za vakcinaciju u martu 2022. godine neće biti dovoljan da spreči omikronski talas koji bi mogao da odnese i do 1,55 miliona života“, rekli su autori studije.

U Kini je već postignut uspeh u suzbijanju zaraze u nekim većim gradovima, poput Šangaja, koji je već mesec dana u totalnom karantinu. Ipak, tamošnji zvaničnici upozoravaju da bi se preranim ublažavanjem mera rizikovalo ponovno širenje virusa nekontrolisanom brzinom.

Šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus kritikovao je ove nedelje strogu politiku zemlje i označio je kao neodrživu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Pandemija koronavirusa još nije završena"
Koronavirus

Stručnjaci

13.04.2022. 22:05

"Pandemija koronavirusa još nije završena"

Pandemija koronavirusa nije završena, oprez je neophodan jer je situacija i dalje nepredvidljiva, poručili su zdravstveni stručnjaci iz Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve