Zdravlje
29.10.2022. 16:05
R. E. / DPA

Reč stručnjaka

"Kovid je postao endemska bolest, kao grip"

Korona
Izvor: Shutterstock

Kovid-19 je postao endemska virusna infekcija, sa kojom će svet živeti generacijama, izjavio je šef nemačke stalne komisije za vakcinaciju (Stiko) Tomas Mertens.

Mertens je u intervjuu za Bavarsku televiziju podsetio da je veliki deo stanovništva Nemačke već bio zaražen, primio vakcinu, ili oboje.

"Onda je naravno pitanje da li smo još u pandemiji, ili nismo," rekao je Mertens, dodajući da je to pitanje možda važnije u psihološkom, nego u naučnom smislu.

"Ali naravno, može se reći da je to u međuvremenu postala endemska virusna infekcija, koja će nam ostati generacijama," rekao je Mertens.
 

Dodao je da ostaje zadatak da se zaštite oni kojima preti opasnost da se razbole, i to vakcinacijom, ali i nošenjem maski, prenosi DPA.

Neka bolest se smatra endemskom ako je u nekom regionu trajno prisutna, sa približno konstantnim brojem obolelih, kao što je na primer grip.  

Mertens je pojasnio da je pandemija kada u populaciju prodre globalno nepoznati uzročnik, sa kojim ljudi nemaju imunološko iskustvo. Rekao je da takva situacija više ne postoji, a da "težina oboljenja nije deo definicije pandemije."

Nemačka vlada, sa druge strane, navodi da se nije ništa promenilo. "Svetska zdravstvena organizacija je pojavu korona virusa 2020. proglasila pandemijom i isključivo SZO moža da revidira tu ocenu," rekla je jedna portparolka ministarstva zdravstva u petak.

A SZO je, podsetila je, nedavno ponovo potvrdila da je svet u pandemiji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
mist
0°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve