Zdravlje
17.02.2023. 09:58
R.E./RTS

Ima li razloga za strah?

Kraken stigao u Srbiju

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

U Srbiji je potvrđeno prisustvo krakena, podvarijante omikron koronavirusa, koji je u ekspanziji u celom svetu. Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je to do sada najprenosivija varijanta virusa.

Epidemiološkinja Kliničkog centra Srbije doktorka Vesna Mioljević kaže za RTS da nema razloga za paniku, kao i da je to nova podvarijanta, a ne novi virus. Dodaje i da će takvih mutacija biti i u narednom periodu.

"Prvi put je registrovan u Americi krajem oktobra i novembra. Tamo je doveo do povećanja broja obolelih i hospitalizovanih, ali bez povećanog broja pacijenata koji su imali tešku kliničku sliku. Neki lekari su taj povećan broj povezivali i sa praznicima koji su tada bili", dodaje doktorka.
 

Ističe da nema razloga za preveliku brigu i paniku.

"Ovo je nova podvarijanta, to nije novi virus. Nastao je mutacijom, a tih mutacija će biti sigurna sam i u narednom periodu", poručuje Mioljevićeva.

Missing content item.

Ističe da se na osnovu znakova i simptoma infekcije ne može reći o kojem se virusu radi.

"Pored virusa koji izaziva kovid, imamo povećan broj i drugih respiratornih infekcija – virusa gripa, adeno virusi, respiratorni sincicijalni virusi", kaže Mioljevićeva.

Ukazala je i da među decom ima povećan broj onih koji imaju varičele, kao i da je u Srbiji registrovana epidemija morbila.

"U Srbiji cirkuliše mnogo virusa koji izazivaju u početku simptome od strane respiratornog trakta, tako da je teško razlikovati ih osim naravno testiranjem", kaže doktorka.

Na pitanje šta daje težu kliničku sliku kovid ili grip, doktorka naglašava da svaki virus može da izazove tešku kliničku sliku kod onih sa oslabljenim imunitetom, kao i kod pacijenata sa hroničnim oboljenjima srca, pluća i bubrega i kod starijih osoba.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi soj korone, jedan od najzaraznijih, stigao u Srbiju?
popis građana, građani, ljud, gužva

Mirsad Đerlek

11.01.2023. 10:17

Novi soj korone, jedan od najzaraznijih, stigao u Srbiju?

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da smatra da se pojavio novi soj koronavirusa i u Srbiji, ali da se očekuje njegova registracija.
Close
Vremenska prognoza
mist
15°C
28.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve