Zdravlje
18.07.2023. 02:05
R. E.

Treba znati

Lekovi koje bi trebalo poneti na letovanje

lekovi, lek
Izvor: Shutterstock

Bez obzira na to gde putujete, jedna stvar je uvek najvažnija - vaše zdravlje. Zato, prilikom pakovanja, uz bikini, omiljenu knjigu, punjač za telefon... spakujte i sledeće:

Lekovi "na recept"

Ukoliko već uzimate neke lekove, one koje vam je prepisao lekar, nemojte zaboraviti da ih spakujete, i to količinu koja će vam biti dovoljna za dane van mesta boravka. 

Ukoliko uzimate lek koji je tek nedavno odobren, proverite da li je na listi medicinski odobrenih sredstava u zemlji gde idete na odmor, kako ne biste imali neprijatnu situaciju na granici ili aerodromu.

Takođe, ponesite izveštaj lekara koji potvrđuje vaše zdravstveno stanje, kako biste mogli lakše da objasnite tamošnjim doktorima o čemu se radi, ukoliko vam ne bude dobro.

Alergije

Ako ste skloni alergijama, obavezno ponesite lekove koji vam pomažu u takvim situacijama. Čak i ako niste odavno imali alergijske tegobe, ponesite preventivno lek za koji znate da će vam olakšati eventualno neprijatno stanje.

Bolovi

Bez obzira na to da li patite od migrene, bolova u kičmi, možda vas zadesi upala mišića usled puno plivanja, hodanja... ponesite neki lek protiv bolova. Najbolji su oni šireg spektra, koji će reagovati bilo da vas boli glava, zub ili neki mišić.

Stomačni problemi

Probiotici su dobri saputnici, jer prilikom putovanja pijemo vodu na koju nismo navikli, jedemo hranu koja nam nije domaća, a stomak može loše da reaguje i na toplotu, na haldnu morsku vodu... Zato, za svaki slučaj, spakujte i lekove za mučninu, naročito ako ste tome skloni tokom vožnje. Možda ne bi bilo loše i da spakujete biljni čaj koji prija vašem stomaku u situacijama kada mu treba "podrška". 

Razne povrede

Korona nas je naučila da uvek uz sebe imamo bočicu alkohola za dezinfekciju ruku, ali za dalje putovanje je uz to neophodno poneti i flaster, kao i neku kremu sa antibiotikom. Krema za sunčanje se podrazumeva.

I na kraju, ono najvažnije - putno zdravstveno osiguranje, neka se nađe "zlu ne trebalo".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Gde sve možemo na letovanje bez pasoša
putovanja, putovanje

Putovanja

15.06.2022. 07:40

Gde sve možemo na letovanje bez pasoša

Sezona letnjih odmora je počela. Ukoliko još uvek niste odabrali svoju destinacuju za ovo leto, imajte na umu da turisti iz Srbije mogu bez pasoša da putuju u čak pet zemalja.
Close
Vremenska prognoza
light rain
1°C
06.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve