Zdravlje
20.11.2023. 18:10
R.E./Republika

VAŽNO

Namirnice koje ne treba jesti kada im istekne rok

mleko, jogurt, hrana, namirnice
Izvor: Shutterstock

Postoje određene namirnice koje zahtevaju striktno poštovanje rokova trajanja, kao što su meso i određeni mlečni proizvodi. Posebno je važno da ove proizvode bacite odmah nakon što im istekne rok.

Sirevi: Oprez kod mekših vrsta

Jedna od ovih namirnica su meki sirevi. Njihov rok trajanja je jedna do dve nedelje, u zavisnosti od vrste mekog sira, ali treba ih baciti na prvi znak kvarenja. Tvrdi sirevi, kao što su čedar ili gauda, imaju duži rok trajanja u frižideru, jer bakterije i plesni teže prodiru u njih. Mekši sirevi poput rikote, krem-sira ili kozjeg sira podložniji su bakterijama i treba ih baciti na prvi znak kvarenja ili nakon isteka roka trajanja.

Hrana u teglama: Potrebna brza konzumacija

Hrana u teglama, kao što su namazi i sosovi, mogu trajati mesec ili godinu, u zavisnosti od namirnice. Međutim, treba ih baciti ako dođe do promene boje ili neobičnog mirisa. Bezbednost ovih proizvoda je ugrožena kada se otvori poklopac.

Salate

Krompir-salata, kao i salate od tunjevine ili jaja podložnije su razvoju bakterija, jer su im izloženije. Posle tri do pet dana treba izbaciti delikatesne proizvode ili domaće salate.

Sokovi i meso

Hladno ceđeni sokovi mogu trajati pet dana nakon otvaranja, ali mogu trajati i do 30 dana ako se obrađuju pod visokim pritiskom. Kod svežeg mesa obično imate rok trajanja; na etiketi je naveden poslednji dan do kog morate da ga pojedete, piše "Prevention", a prenosi "Republika".

Mleveno meso i riba

Mleveno meso treba pojesti ili zamrznuti u roku od dva dana od kupovine. Riba nije ništa manje sklona bakterijama od mesa i trebalo bi da je konzumirate dan-dva nakon kupovine.

Lisnato povrće

Lisnato povrće i dalje ima potencijal da nosi bakterije kao što je E. coli, pa ga zbog sopstvene bezbednosti pojedite neposredno posle kupovine i nemojte ga konzumirati nakon datuma na kesici.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da poboljšate pamćenje? Jedite OVE namirnice
1

Zdrava ishrana kao lek

27.10.2023. 07:05

Kako da poboljšate pamćenje? Jedite OVE namirnice

Brojni naučnici tvrde da neminovni nurodegenerativni procesi mogu da se uspore pametnim izborom hrane.
Close
Vremenska prognoza
light intensity drizzle
2°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve