Zdravlje
30.08.2022. 16:10
R.E

Saveti

Ne možete da spavate? Izbegavajte ovu hranu...

spavanje
Izvor: Shutterstock

Mnogi misle da je nesanica posledica previše aktivnog uma, međutim istraživanja pokazjuju da i hrana koju jedemo ima uticaj na kvalitet našeg sna.

Hrana bogata zasićenim mastima

Ovakva hrana često sadrži i nizak nivo vlakana, a remeti prirodan tok ciklusa sna, čineći nas umornim u toku dana.

Kafa i kofeinski proizvodi

Osim kofeina, koefinski proizvodi često sadrže i visok nivo šećera, koji zajedno remete miran san. Međutim, čak i kod onih koji unos kofeina ograničavaju na prepodnevne ili rane popodnevne časove, uticaj nije znatno manji. Kofein dugo ostaje u našem organizmu, pa je bitnije koliko ga unosite, a ne kada u toku dana.

Šećeri

Zajedno sa rafinisanim ugljenim hidratima, šećeri mogu izazvati anksioznost i nesanicu. Volonteri u jednom istraživanju, koji su jeli više šećera tokom dana, od druge grupe koja je šećer unosila umereno ili ni malo, proveli su manje vremena spavajući, a trebalo im je i više vremena da zaspu. Takođe, češće su se budili tokom noći. 

Alkohol

Alkoho uveče može da nas opusti, čak izazove i pospanost, ali nakon samo nekoliko sati, čim prođe dejstvo alkhola, naš organizam se budi. Studije pokazuju da nakon tri noći pijenja alkohola pre spavanja, telo postaje otpornije na umirujuće efekte "jedne čašice" pre spavanja.

Veoma začinjena hrana

Osim što može izazvati gorušicu, takođe loše utiče na spavanje. Kada imate osećaj da vam stomak gori, teško je zaspati, ali i kada zaspite češće se budite jer telo nije u mirnom stanju. 

Prazan stomak

Večeru treba preskočiti, slažu se nutricionisti, ali istovremeno dodaju i da jedna banana, na primer, ili šaka orašastih plodova pred spvanje, mogu pomoći da naš san bude mirniji i duži. Takođe, ishrana bogata vlaknima povezana je sa boljim kvalitetom sna.

Ukoliko imate konstantne porbleme sa nesanicom, ili se ne budite odmorni čak i posle osam sati sna, posavetujte se sa lekarom, jer razlog možda leži u ozbiljnijem zdravstvenom problemu.

U međuvremenu, unošenje nekih promena u ishrani može vam pomoći, piše SciTechDaily.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hrana koja šteti vašem mozgu
mozak, hrana

Saveti

22.07.2022. 16:05

Hrana koja šteti vašem mozgu

Jako je važno obratiti pažnju na ishranu jer naš izbor hrane može uticati na opšte zdravlje organizma, a posebno na moždanu aktivnost. Neke namirnice imaju negativne efekte na mozak, pamćenje i raspoloženje i povećavajući rizik od demencije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve