Zdravlje
19.11.2022. 15:05
R. E.

Temperatura, bolovi...

Obična prehlada ili nešto ozbiljnije? Pratite ove znake

Prehlada
Izvor: Shutterstock

Usred smo prave kišne jeseni i mnogi od nas osećaju simptome prehlade kao što su zapušen nos i kijanje.

Kada su ovi simptomi u početku blagi, a zatim se postepeno pogoršavaju, to znači da se radi o klasičnoj prehladi. Međutim, kada imamo grip, simptomi nastupaju naglo i obično su jači.

Tada se javlja i groznica zbog porasta telesne temperature. Drhtanje i groznica nisu simptomi prehlade, već ukazuju na infekciju i često se javljaju kod gripa i upale pluća.

Ovo su pokazatelji da organizam pokušava da se izbori sa infekcijom. Lekari smatraju da imate groznicu kada je temperatura viša od 38C.

Blagi bolovi u mišićima i zglobovima se mogu javiti i kod prehlade, ali češće ukazuju na grip. Ovi bolovi su takođe posledica visoke temperature.

Ako čujete "šištanje" dok dišete, to je uvek ukazuje na nešto ozbiljnije od prehlade, kao što je bronhitis ili upala pluća.

Vrsta kašlja je još jedan dobar pokazatelj da se ne radi samo o običnoj prehladi. Kada ste prehlađeni, blag i suv kašalj je normalan, ali ako iskašljavate sluz, to može biti znak bronhitisa, upale pluća ili neke druge infekcije, pogotovo ako u maramici primetite tragove krvi.

Manjak energije i gubitak apetita takođe su tipični simptomi gripa, a ređe se javljaju kod prehlade.

Bol u grlu je uobičajen kada smo prehlađeni, ali ako je posebno intenzivan i otežava gutanje, to može da znači da je u pitanju bakterijska infekcija, koja zahteva lečenje antibioticima.

Glavobolja može ukazivati na grip ili problem sa sinusima, a ređe se javlja kod prehlade.

Kada osećate bol u grudima i ne možete da udahnete duboko, moguće je da je u pitanju bronhitis. Kada se bol pogoršava prilikom kašljanja, to može ukazivati na upalu pluća. Ukoliko osetite stezanje ili pritisak u grudima, obavezno se obratite lekaru, jer ovi simptomi mogu ukazivati na napad astme ili srčani udar.

Osećaj pritiska u ušima može ukazivati na infekciju sinusa. Simptomi ove infekcije su takođe pritisak oko očiju i u obrazima, koji se pojačava kada se nagnete napred.

Kada se loše osećate i imate neke od gore nabrojanih simptoma duže od 10 dana, veoma je važno da se obratite lekaru, kako biste proverili da li se radi o nečemu ozbiljnijem od prehlade, koja obično ne traje toliko dugo.

Simtomi gripa su snažni, ali uglavnom prolaze za nekoliko dana, dok prehlada obično traje najviše 10 dana, piše WebMD.

S obzirom na to da je korona virus još uvek deo naših života, iako smo pomalo zaboravili na njega, trebalo bi i da se testirate na kovid, ako osećate simptome prehlade ili gripa duže od nekoliko dana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da znamo da li imamo grip ili koronu
grip, korona, temperatura, nazeb

Saveti lekara

23.12.2021. 10:03

Kako da znamo da li imamo grip ili koronu

Imunizacija protiv korone sada je još važnija jer je vreme i sezonskog gripa, a građani koji žele da prime i jednu i drugu vakcinu, to mogu učiniti istog dana, izjavio je direktor beogradskog Doma zdravlja "Savski venac" Zoran Bekić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve