Zdravlje
16.03.2022. 17:05
R.E./WebMD

Zdrava ishrana

Omega 3 masne kiseline - važno je, ne zanemarite

hrana, riba, omega 3
Izvor: Shutterstock

Omega 3 je nutrijent koji dobijamo kroz hranu ili suplemente i koji pomaže u održavanju funkcije srca, pluća, krvnih sudova i imunog sistema. Pročitajte u kojim slučajevima se omega 3 posebno preporučuje.

Ukoliko imate visok nivo triglicerida u krvi u riziku ste od srčanog udara, ali omega 3 vam može pomoći da regulišete nivo triglicerida.

Reumatoidni artritis je bolest koja se ispoljava bolovima u zglobovima i smanjenom mobilnošću. Omega 3 masne kiseline pomažu u umanjivanju simptoma, ali i u boljoj apsorpciji anti inflamatornih lekova.

Istraživanja su pokazala da su slučajevi depresije u društvima kojima je riba osnovna namirnica, znatno ređi. Uveliko se rade studije o povezanosti omega 3 kiselina i mentalnog zdravlja, ali prvi rezultati kažu da ova substanca ima pozitivan uticaj na mentalno stanje.

Jako je važno unositi dovoljne količine omega 3 masnih kiselina tokom trudnoće, jer utiče na razvoj očiju i mozga kod beba.

Ishrana koja sadrži velike količine omega 3 masnih kiselina smanjuju upalne procese u telu i samim tim pomažu kod simptoma astme. Istraživanja su pokazala da astmatičari koji suplementiraju omega-3 masne kiseline imaju potrebe za manjim količinama lekova nego oni koji ne uzimaju suplemente.

ADHD, odnosno poremećaj pažnje i hiperaktivnost su sve češći kod dece, ali i odraslih. Omega 3 masne kiseline imaju povoljan uticaj na ublažavanje simptoma poremećaja pažnje i procese razmišljanja, pamćenja i učenja.

Omega 3 takođe pomaže u prevenciji Alchajmerove bolesti i demencije.

Naravno, ove bolesti zavise i od genetike, ali su istraživanja pokazala da ljudi koji suplementiraju omega-3 masne kiseline imaju manje šanse da razviju poremećaj pamćenja u starosti.

Omega 3 masne kiseline nalaze se u raznim vrstama ribe, ribljem ulju, orasima, semenu lana i lananom ulju, piše WebMD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nova saznanja o "čašici dnevno"
alkohol

Najnovije studije

15.03.2022. 09:00

Nova saznanja o "čašici dnevno"

Ukoliko volite da popijete jednu čašu alkoholnog pića tokom dana, uz opravdanje da to nije količina koja je štetna za zdravlje, imamo lošu vest za vas.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve