Zdravlje
30.04.2024. 04:00
R.E./WebMD

Obratite pažnju

Kako da prepoznate rane znake trudnoće

trudnoća, test
Izvor: Shutterstock

Sumnjate da ste trudni? Jedini način da to sigurno potvrdite jeste test, dok su određeni rani simptomi trudnoće samo nagoveštaji.

"Tačkasto" krvarenje i grčevi u donjem delu trbuha su najraniji simptomi trudnoće, jer ukazuju na to da se oplođena jajana ćelija ugradila u zid materice. Takođe, mogu biti propraćeni beličastim sekretom koji nastaje kada se zadebljaju vaginalni zidovi odmah nakon začeća.

Promene na dojkama su veoma čest simptom trudnoće. Dojke mogu nateći, ili boleti čak nedelju ili dve nakon začeća. Takođe, možete primetiti da su osetljivije na dodir i da su areole tamnije. Nakon nekoliko nedelja bol bi trebalo da prestane, a ukoliko se to ne desi, obratite se svom lekaru.

Malaksalost je česta u trudnoći, a može početi već nedelju dana nakon začeća. Najstaje kao posledica lučenja velike količine hormona progesterona, ali i smanjivanja nivoa šećera u krvi i spuštanja krvnog pritiska. Jako je važno dovoljno se odmarati u ovom periodu, a hrana bogata proteinima i gvožđem pomoći će u održavanju nivoa energije.

Mučnina, pogotovo jutarnja, je dobro poznat simptom trudnoće, međutim ne javlja se kod svake žene. Takođe, hormonalne promene koje utiču na pojavu mučnine imaju uticaj i na razvijanje potrebe ili odbojnosti prema određenoj hrani.

Izostanak ciklusa je možda najočigledniji simptom. Međutim, izostanak ciklusa ne mora biti zbog trudnoće, a nekim ženama se javlja krvarenje i tokom trudnoće. Ipak, ukoliko vam je ciklus izostao i postoji šansa da ste trudni, kupite test.

Ostali simptomi trudnoće izazvani promenom nivoa hormona mogu biti: često uriniranje, zatvor, promene raspoloženja, glavobolje i bolovi u leđima. Vrtoglavica i nesvest su takođe česti simptomi, koje izaziva širenje krvnih sudova, nizak krvni pritisak ili nizak nivo šećera u krvi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Treba vam nešto da vas nasmeje? (VIDEO)
beba, dete, zub, osmeh

Veselo

09.01.2022. 16:05

Treba vam nešto da vas nasmeje? (VIDEO)

Samo pogled na decu i životinje mami osmeh na lice, a tek kada se zabavljaju poput galvnih junaka ovog videa...
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
25°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve