Zdravlje
17.01.2022. 14:05
Tanjug

Milanko Šekler

"Omikron verovatno znači kraj pandemije"

Kraj pandemije
Izvor: Shutterstock

Virusolog Milanko Šekler izjavio je da postoje velike šansa da je pojava omikrona zapravo kraj pandemije.

Šekler je, govoreći za nova.rs, rekao da je strah koji je eskalirao pojavom omikrona bio preteran.

"Otkazivanje letova, po meni je to bilo pogrešno. Ne treba da se štitite od virusa koji je prenosiviji, ali je manje patogen. U isto vreme u svojoj zemlji imate virus koji je mnogo patogeniji. To je bilo ishitreno“, smatra Šekler.
 

Novi sojevi su međusobno sve sličniji i sve se bolje preklapa zaštita, rekao je Šekler i dodao da je hospitalizacija obolelih sa delta sojem bila je pet posto, a sa omikronom je oko jedan posto.

"Prvi soj iz Vuhana se najviše razlikuje od omikrona. Pa onaj ko se zarazio u martu/aprili 2020. taj ima velike šanse da se opet zarazi. Ko je preležao delta soj, šansa da se zarazi omikronom je 30-40 posto. Ko je preležao južnoafrički soj, ima šansu oko 50 posto. Ko je preležao alfa soj, kod njega su šanse 60 posto. Onaj ko je preležao onaj prvi - Vuhanski soj, on ima čak 75 odsto šanse da se zarazi", navodi Šekler.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Čekaju nas još tri teška meseca, ali je kraj pandemije na vidiku"
Koronavirus

SZO

10.01.2022. 13:35

"Čekaju nas još tri teška meseca, ali je kraj pandemije na vidiku"

Specijalni izaslanik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za kovid-19 David Nabaro rekao je da će epidemija korona virusa stvoriti veoma tešku situaciju u naredna tri meseca, "ali možemo da kažemo da je kraj na vidiku".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve