Zdravlje
27.12.2021. 14:05
Tanjug

1.000 ispitanika

Počinje velika nacionalna studija o efektu vakcinacije

Istraživanje, naučnik
Izvor: Shutterstock

U Srbiji uskoro počinje velika nacionalna studija o efektu imunizacije protiv kovida, najavila je u ponedeljak profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu Ljiljana Marković Denić.

Ona je za RTS navela da je slučajnim izborom odabrano 1.000 ispitanika iz 14 gradova Srbije, odnosno domova zdravlja u Kraljevu, Kruševcu, Šapcu, Zaječaru, Vranju, Leskovcu, Beogradu i Vojvodini.

po

Marković Denić je objasnila da ispitanici ulaze u studiju po principu dobrovoljnosti, potpisaće saglasnost da žele da učestvuju i kod njih će se pratiti dinamika antitela čitavu godinu.

"Kada osoba dođe da primi prvu dozu vakcine, pitaće se da li želi da učestvuje u studiji. Prvi uzorci uzimaće se u domovima zdravlja, 15 dana posle druge doze u nadležnom zavodu za javno zdravlje, pratiće se posle šest meseci i godinu dana", rekla je ona i dodala da će se ispitivati i celularni imunitet.
 

Pojasnila je da će se krv centrifugirati i odneti do INEP-a i da će ispitanicima izabrani lekari pregledati kartone da vide ima li dodatnih oboljenja.

"Moći ćemo da sagledamo dinamiku imuniteta posle vakcinacije", rekla je Marković Denić i dodala da je nosilac studije koju je odobrila Vlada Srbije, Medicinski fakultet u Beogradu, a učestvuju INEP, Batut i domovi zdravlja.

Tu studiju prema njenim rečima već sprovode 22 zemlje EU.

"Pratiće se u četiri termina godinu dana, ispitanici će dobiti kartončić kada da dođu, biće podsećani telefonom, moći će da prate lični imunitet godinu dana, ogroman benefit za čitavu populaciju", naglasila je Marković Denić.

Kako je rekla, prvi rezultati objavljivaće se 15 dana posle druge doze vakcine, dodala je ona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Kovid-19 neće biti poslednja pandemija sa kojom se čovečanstvo suočava"
Antonio Gutereš

Antonio Gutereš

27.12.2021. 09:19

"Kovid-19 neće biti poslednja pandemija sa kojom se čovečanstvo suočava"

Generalni sekretar Ujediinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je, povodom Međunarodnog dana pripremljenosti za epidemije, da aktuelna pandemija Covida-19 neće biti poslednja i da čovečanstvo mora da se pripremi za nove izazove.
Close
Vremenska prognoza
fog
5°C
09.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve