Zdravlje
01.08.2022. 10:34

Lep i koristan poklon

Poklanjamo vodič za pametnu i zdravu kupovinu hrane

hrana, kupovina
Izvor: Shutterstock

U današnjem svetu užurbanosti, malo vremena imamo da posvetimo zdravom načinu života, zbog čega je posebno bitno da uvek znamo šta unosimo u organizam. Sitna slova na poleđini proizvoda retko ko ima vremena da tumači, jer su često obeležena skraćenicama i pojedinačnim slovima koja bez pojašnjenja ne znače mnogo.

Inspirisana ličnim iskustvom, Tatjana Jovanović - na Instagramu poznata kao @TTJ Pure World, odlučila je da posveti svoje vreme upoznavanju i edukaciji o ovom životno bitnom pitanju, a kako bi sebi i javnosti pokazala da postoji vrlo jednostavno rešenje i jasan način kako da znate koja je namirnica dobra i korisna za vaš organizam.

Ko je zapravo osoba iza Instagram profila TTJ Pure World, koji u ovom trenutku ima skoro 70 hiljada pratilaca? Šta Vas je inspirisalo da pokrenete profil koji se bavi sastavom namirnica koje svakodnevno koristimo?

"Izuzetno sam ponosna na mrežu koju sam razvila putem svog TTJ Pure World profila, jer je okupila ljude koji zaista čine svet i okruženje boljim mestom jedni za druge. Kroz razmenu informacija, iskustava i znanja svakog dana naučimo jedni od drugih kako da svoj život učinimo zdravijim i boljim. Naravno, inicijalno je sve krenulo od manje srećnog sticaja okolnosti, kada sam na sredini svoje pete decenije života, zbog izuzetno agresivnih alergijskih reakcija, shvatila da sam nesvesno štetila svom organizmu, koji je u jednom trenutku morao da se pobuni i da mi stavi do znanja da tako više ne može. Nakon iscrpljujućih analiza i testova, zajedno sa mojim dermatologom i alergologom, utvrdili smo da je na moje zdravlje uticala velika količina metala, aditiva i ostalih veštački proizvedenih dodataka kojima obiluju svakodnevni proizvodi koje koristimo. Ličnim istraživanjem i posvećenošću ovoj tematici, uspela sam da usmerim pažnju javnosti na značaj pažljivog čitanja deklaracija na proizvodima, što dokazuje i internet zajednica okupljena oko profila @ttj.pure.world, gde zajedno pronalazimo zdravije izbore namirnica koje kupujemo."

Smatrate da rešenje za ovo ozbiljno životno pitanje koje analizirate postoji i da je zapravo jednostavno. Koji savet biste dali našim čitaocima, gde da počnu sa upoznavanjem i edukacijom kada je ispravno čitanje deklaracija u pitanju?

"U šali često kažem kako sam nekad kupovala rukama, a sada glavom. I sama sam pre bila potrošač koji je smatrao da je zdravo sve ono što se plasira u medijima. Istražujući o aditivima i toksinima, iznenadila sam se na koje sve namirnice bi trebalo da obratimo pažnju, od prehrambenih namirnica, preko kozmetičkih, pa sve do posuđa i odeće. Kada sam počela sa čistkom svog frižidera, jedini proizvod koji nisam sklonila jeste sirni namaz Sirko, proizvod za koji znam da se već decenijama proizvodi od prirodnih sastojaka, bez aditiva i konzervanasa. Upravo je ovaj proizvod bio deo vrlo kreativne i domišljate kampanje BEZ 'E', koju je Mlekara Šabac pokrenula nedavno sa ciljem da privuče pažnju na proizvode bez aditiva, koji se na deklaracijama najčešće obeležavaju slovom E i setom brojeva. Moj savet je da se malim, ali svakodnevnim koracima u konzumaciju uvode proizvodi bez štetnih sastojaka, odnosno kako postojeći proizvod potrošite, pronađete zdraviju zamenu za njega."

1
Izvor: Promo

Možda je, zapravo, najbolje da se svi upoznamo sa Vašim izuzetno popularnim vodičem – "Deklaracija moja najbolja prijateljica“, knjiga koja ima svoje štampano i online izdanje. Šta je zapravo njena suština i kako može da pomogne nekome ko ne razume sve one brojeve i slova na deklaracijama?

"Knjiga 'Deklaracija, moja najbolja prijateljica' predstavlja vodič pri kupovini upakovanih prehrambenih proizvoda. Pošto sam se ovom temom prvobitno bavila na društvenim mrežama, želela sam da svoje pisanje u okviru postova i instagram priča, pretvorim u jednu celinu – sa svim potrebnim informacijama, od osnovnih elemenata deklaracije, saveta za pravljenje boljeg izbora hrane, pa sve do opširnije teme o aditivima o kojoj se ne govori dovoljno.

PRVIH TROJE KOJI ISPOD OVE OBJAVE NA EKSPRES FACEBOOK PROFILU OSTAVE SVOJE PORUKE, DOBIĆE BESPLATAN PRIMERAK KNJIGE "DEKLARACIJA, MOJA NAJBOLJA PRIJATELJICA". 
 

 Za kraj, opišite nam šta za Vas znači živeti zdravo?

"Definicija zdravog života za mnoge je prilično subjektivno gledište, ali mislim da svako od nas mora misliti svojom glavom i osluškivati šta nam organizam poručuje, jer nema fascinantnije tvorevine od ljudskog organizma. Kao što on nas čuva i voli, red je da i mi njega čuvamo i negujemo na način koji mu je potreban." 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hrana koja poboljšava koncentraciju
Zaboravnost

"Šta sam ono hteo..."

08.07.2022. 17:10

Hrana koja poboljšava koncentraciju

Ukoliko ste zaboravni, rasejani i teško vam je da se fokusirate, važno je da znate da niste jedini.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve