Zdravlje
24.01.2023. 19:45
Beta

Radna grupa - radi

Šta sve podrazumeva i koliko košta Program zaštite vazduha u Srbiji

zagađenje vazduha
Izvor: Shutterstock

Program zaštite vazduha u Srbiji za period od 2022. do 2030. godine predstavljen je na sastanku premijerki Ani Brnabić, saopštila je Vlada Srbije.

Na sastanku Radne grupe za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha, premijerki je predstavljen Program, sa Akcionim planom u kojem je kao osnovna tačka navedeno neophodno smanjenje emisija u sektoru energetike, stacionarnih postrojenja za sagorevanje, saobraćaja, velikih industrijskih postrojenja i poljoprivrede.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović precizirala je da ukupni investicioni troškovi za sprovođenje tog programa iznose oko 2,6 milijardi evra, dok je za sprovođenje Akcionog plana od 2022. do 2026. godine potrebno izdvojiti oko 2,1 milijardu evra.

Radna grupa je konstatovala da akcenat mora biti na zameni uređaja za grejanje gde god to bude moguće, a posebno u najvećim i najzagađenijim gradovima, širenje mreže povezivanja na daljinsko grejanje.

Ministarstvo za javna ulaganja, kako se navodi u saopštenju, podsticaće građane koji nemaju te mogućnosti da se greju na manje zagađujuće načine jer će u suprotnom biti teže rešiti problem zagađenja.

Članovi Radne grupe su konstatovali da je na gradskim ulicama mali broj eko-vozila i automobila sa ugrađenim katalizatorom i da taj broj treba povećati.

Na sastanku je zaključeno da je izuzetno važno da državne institucije i lokalne samouprave intenzivno rade na sprovođenju aktivnosti u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, kao i da medijskim kampanjama informišu javnost o značaju primene odgovarajućih energenata za grejanje poput peleta, biomase u borbi protiv zagađenja vazduha.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U 13 gradova Srbije zagađenje vazduha veće od dopuštenog
1

Danima...

04.01.2023. 17:23

U 13 gradova Srbije zagađenje vazduha veće od dopuštenog

U Beogradu i još 12 gradova Srbije je poslednjih dana zabeleženo prekoračenje granične dnevne vrednosti koncentracija PM10 suspendovanih čestica, objavila je državna Agencija za zaštitu životne sredine.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
30.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve