Zdravlje
18.06.2022. 15:15
R.E.

Zanimljivo i korisno

Psi koji otkrivaju post kovid

pas
Izvor: Shutterstock

Da psi imaju izuzetno čulo mirisa, to verovatno zna svako. Većina, ako ni zbog čeg drugog, onda zbog filmova, zna da psi mogu biti dresirani da prate trag, divljači, ali i čoveka, kao i da otkriju zabranjene supstance. Da treniran pas može da nanjuši bolest, uključujući takozvani dugi kovid, to većina ipak ne zna.

Naučni tim sa Veterinarskim univerzitetom u Hanoveru (TiHo) na čelu, u petak je u žurnalu Granice medicine (Frontiers in Medicine) objavio studiju navodeći da dresirani psi mogu da otkriju ne samo infekciju korona virusom, nego i kada pacijent ima dugoročne simptome kovida.

"Poznato je da zarazna respiratorna oboljenja mogu da izazovu isparavanje određenih organskih jedinjenja", rekao je direktor klinike TiHo za sitne životinje Holger Folk.

Rezultati istraživanja podržavaju hipotezu da takva isparenja postoje kod pacijenata dugog kovida, i to dugo posle zaražavanja. 

Još u leto 2020. naučnici TiHo su objavili rezultate prve studije pasa tragača obučenih za otkrivanje infekcija. Uspeli su da identifikuju zaražene ljude njušenjem uzoraka pljuvačke i respiratornog sekreta, piše DPA.

Naknadna studija ukazuje na to da znoj i urin isto mogu poslužiti za uzorak. Naučnici su i u praksi testirali pse, koji su, na primer na koncertima, prepoznavali zaražene koronavirusom.

Sada su dokazali da psi reaguju i na uzorke pacijenata sa dugoročnim simptomima kovida. Ti pacijenti, lečeni na Medicinskom univerzitetu u Hanoveru (MHH), su davali negativan rezultat PCR testiranja.

Virusolog TiHo Klaudija Šulc objašnjava da to znači kako psi mogu da detektuju dugi kovid i kada test na antitela ne daje nikakvu naznaku o izazivaču oboljenja.

Drugim rečima, psi mogu biti izvanredna pomoć u dijagnostici i određivanju optimalne terapije.

Kako je testiranje izgledalo?

Naučnici su pred devet pasa donosili uzorke uzete od zaraženih koronavirusom, pacijenata dugog kovida i negativne uzorke. Psi su u devet od 10 slučajeva prepoznavali šta je pred njima.

Inače, dresura pasa za medicinsku dijagnostiku nije potpuna novina, jer pojedini već mogu da ukažu na razne vrste kancera, malariju i neke bakterijske i virusne infekcije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ako niste znali i ulični psi imaju svoj festival
Pas

Beograd

08.06.2022. 22:05

Ako niste znali i ulični psi imaju svoj festival

Vreme je da se na jednom mestu okupe psi, profesionalci, vlasnici i ljubitelji pasa. Festival je edukativnog, zabavnog karaktera promovišući nove tendecije u odabiru, odgajanju i udomljavanju, a i tretiranju pasa.
Close
Vremenska prognoza
light rain
22°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve