Zdravlje
12.09.2023. 14:42
Beta

VAŽNO

Rak grlića materice kosi žene ali HPV vakcina se i dalje nerado prima?!

Ginekolog
Izvor: Shutterstock

U Srbiji je za godinu dana gotovo 27.000 devojčica i dečaka primilo vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), što predstavlja veoma nizak obuhvat jer u Srbiji prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice, ocenjeno je na skupu povodom godinu dana imunizacije tom vakcinom.

 

Prvom dozom vakcine protiv HPV-a do sada je vakcinisano 14.171 dete uzrasta od devet do 14 godina, a drugom dozom njih 7.649, navodi se u saopštenju nakon skupa u organizaciji Instituta za istraživanje i razvoj dobrih praksi "Well-being International" i Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika "Progovori" u Beogradu.

Kada je reč o deci uzrasta od 14 do 19 godina ta vakcina se daje u tri doze, prvu je primilo 12.023 dece, drugu 10.920, dok je trećom dozom vakcinisano 6.670 dečaka i devojčica.

Na skupu je napomenuto i da u državama koje su tu vakcinu uvele pre 15 i više godina, i gde obuhvat vakcinisane dece iznosi 80-90 odsto, učestalost oboljevanja i smrti od raka grlića materice i drugih oboljenja izavanih HPV je višestruko smanjena.

"U Srbiji, na žalost, 1.500 žena godišnje oboli, a više od 700 premine od posledica ove bolesti, i pored toga što imamo dostupno efikasno „oružje“ u rukama", dodaje se u saopštenju.

Dodali su da najalarmantniji je podatak to što sada prve simptome raka grlića materice najčešće dobijaju žene u dobi od 32. do 35. godine života, u odnosu na period od pre nekoliko decenija kada je taj tip karcinoma bio učestaliji kod žena u kasnijoj životnoj dobi.

Državni sekrtetar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je naskupu da se protiv virusnih infekcija za sada jedino možemo boriti imunizacijom i podsetio da je od prošle godine obezbeđena besplatna vakcinacija protiv HP virusa za starosnu grupu od devet do 19 godina.

"Država se potrudila da nabavi najsavremeniju vakcinu i problem sa niskom stopom vakcinacije, mislim da možemo da prevaziđemo, jer su mnogobojne svetske studije pokazale da je ovo bezbedna vakcina, da čak u 90 odsto slučajeva sprečava pretkancerogena i kancerogena stanja", kazao je Đerlek.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je da je HPV vakcina prva preporučena vakcina koja je uvedena o trošku države i to je prvi inovativni lek koji je uveden na listu lekova kao lek za prevenciju.

"Pravo na vakcinaciju u Srbiji imaju dečaci i devojčice, dok u mnogim državama to pravo imaju samo devojčice. Ipak, po najnovijim podacima dečaci su veći prenosioci HPV infekcija, jer svaki treći dečak posle 15. godine života je zaražen makar jednim HPV sojem virusa", kazala je Radojević Škodrić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Kronova bolest i rak dojke ne moraju biti bauk"
bolnica

Reč pacijenta

11.09.2023. 14:18

"Kronova bolest i rak dojke ne moraju biti bauk"

Daniela Sekulić je iz Novog Sada, a prve simptome Kronove bolesti osetila je 2018. godine, kada joj je i dijagnostikovana ova zapaljenska bolest creva. Prvi simptomi su bili slični stomačnom virusu, kao što su nadimanje stomaka i bolovi u stomaku.
Close
Vremenska prognoza
light rain
1°C
06.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve