Zdravlje
20.01.2023. 13:52
Beta

Reč epidemiologa

Raste broj zaraženih od tuberkuloze, a simptomi su...

Pluća
Izvor: Shutterstock

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, Nebojša Bohucki izjavio je da raste broj zaraženih od tuberkuloze, a da vakcina za odrasle još uvek ne postoji.

"Vakcina koja se koristi od 1921. godine čuva decu do pete godina života da nemaju komplikacije, od kojih je najteža - tuberkulozni meningitis. To uđe u pluća svakome ko udahne, ko je pored nekoga ko kašlje i kija, a dešava se da obole osobe koje puše i piju", rekao je Bohucki za sajt Magločistač.

On je dodao da 16 kompanija radi na dobijanju nove vakcine za odrasle koja bi mogla "barem 50 odsto da štiti od ove bolesti".

Kako su naveli mediji, u Novom Pazaru je proglašena epidemija tuberkuloze pred novogodišnje praznike, jer je obolelo šestoro dece iz dve porodice zbog čega je tuberkuloza nazvana "porodičnom epidemijom".

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru je ove nedelje testirao na tuberkulozu učenike Osnovne škole "Stefan Nemanja" koju pohađa troje zaražene dece, dok niko od testiranih nastavnika nije pozitivan na tuberkulozu.

"Simptomi su kašalj a kod pušača se menja taj karakter kašlja, nepravilna ishrana, nespecifično preznojavanje... Tuberkuloza se javlja u zemljama poput Afrike, Azije gde u jednom domaćinstvu živi veliki broj članova porodice", naveo je on.

Bohucki je kazao da godišnje 10 miliona ljudi u svetu oboli od tuberkuloze, a da 1,6 miliona umre od ove bolesti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Novi Pazar je crna tačka tuberkuloze u Srbiji"
bolnica

Tatjana Radosavljević

13.01.2023. 20:31

"Novi Pazar je crna tačka tuberkuloze u Srbiji"

Pulmološkinja Tatjana Radosavljević ocenila je da je Novi Pazar po broju obolelih od tuberkuloze "odavno crna tačka" Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve