Zdravlje
03.04.2022. 08:56
Sanja Petrović

Između tela i duha

Savremeni sportisti – neophodnost joga prakse

Sanja Petrović
Izvor: Sanja Petrović

Savremeni sport nije ono što je pojam sporta nekad bio. Danas je on veoma rastegljiva kategorija uz ogroman broj faktora koji neizostavno utiču na njega.

Profesor dr Sava Ivanić kaže da je savremeni sport složena multidimenzionalna privredna delatnost putem koje se ostvaruju vrhunski sportski rezultati, politički ciljevi, obrt kapitala i profit.

Ovakav sport pripada privrednoj delatnosti i ima veoma malo dodirnih tačaka sa sportom u njegovom izvornom značenju. U savremenom sportu vrti se ogroman kapital i ostvaruje još veći profit.

Ukoliko posmatramo sport na ovaj način, u potpunosti je jasno da je uticaj na jednog sportistu sa svih strana veliki. Uticaji porodice, zatim trenera i saigrača, rukovodstva kluba, navijača, menadžera, medija, sponzora, države... čine svojevrsnu mrežu u koju se plete jedan sportista. Ukoliko je reč o perspektivnom ili prepoznatom atleti, ulog se povećava te je i pritisak veći.

vežbanje, izdržaj
Izvor: Shutterstock

Način na koji će sportista izaći na kraj sa faktorima okruženja i spreman izaći na teren pre svega zavisi od njegove pripreme. Procesi koji su neophodni da bi se sportista na adekvatan način pripremio deo su temeljnog rada koji se sastoji od različitih vidova strateški vođenih treninga, psiholoških priprema – a sve sa ciljem postizanja adekvatnog nivoa stabilnosti, pribranosti i pažnje tokom sezone.

Prodiši...

Joga

disanje

Joga

27.03.2022. 16:34

Prodiši...

Rezultati koje će sportista dati, pored njega samog, zavise i od profesionalnosti trenera i tima koji radi sa njim. Vezu između tela i duha prepoznali su stari Grci.

Ukazivali su na isprepletanost fizičke i psihičke pripremljenosti sportiste. Ako se naslonimo na ovu tvrdnju, upravo je ovo teren gde je joga na postolju sa brojem 1. Ukoliko govorimo o vrhunskom sportu, gde se bez zadrške trči ka pobedi, treba imati u vidu da do medalje dolazi onaj koji je mentalno jači.

Joga ili ćevapi?

Kako uložiti u zaposlene

joga, meditacija, meditiranje

Kako uložiti u zaposlene

06.03.2022. 13:40

Joga ili ćevapi?

Psihofizički mir i stabilnost su neophodnost u profesionalnom sportu gde se odmeravaju sve vrste snaga. Mir i sabranost utiču na to da se pokaže nivo pripremljenosti i snage tačno u trenutku kada je to potrebno. Upravo iz ovih razloga u svetu je došlo do ekspanzije joge u sportu.

Prednosti su velike.

Preventiva povreda, psihološke pripreme za turnire ili početak sezone, rad na koncentraciji, vizualizaciji, regulisanje anksioznosti, napetosti, zabrinutosti, stresa, uznemirenosti koji proističu iz pritiska i turbulentnog okruženja. Jogom kanališemo, umirujemo i energetski preusmeravamo sve negativne faktore i pripremamo sportistu da bude snažan i spolja i iznutra.

Grade se snažne ličnosti koje su dobri sportisti i dobri uzori.

www.sanjapetrovic.com

Instagram: @sanja_petrovic_yoga

Facebook: @sanjapetrovicyoga

[email protected]

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve