Zdravlje
05.01.2022. 13:10
R.E.

Saveti

Slojevito nije mit: Kako da se pravilno obučete za trčanje u toku zime

Trčanje
Izvor: Shutterstock

Praznični period godine uglavnom služi kako bismo se što više odmorili i napunili baterije pred nove radne pobede. Dok jedni maksimalno uživaju u čitanju, gledanju filmova i udovoljavanju nepcima, drugi višak slobodnog vremena koriste kako bi se posvetili fizičkim aktivnostima.

Januar nam je, neplaniano, podario više sunčanih dana nego obično i na ulice i trim staze namamio zaljubljenike u trčanje. Redovnim trkačima je lepo vreme poslužilo da održe formu pred prolećne trke, dok je onim manje redovnim došlo kao kec na dest da se upuste u ispunjavanje svojih odluka da u ovoj godini budu aktivniji.

Sunčano vreme će nas sigurno u nekom trenutku napustiti, ali hladnoća ne treba da bude razlog da se povučete i prestanete da trčite u prirodi. Trčanje zimi ume da bude poseban doživljaj, samo ukoliko znate kako da mu ispravno pristupite.  

Da biste sa uživanjem trčali po zimi važno je da znate kako da se pravilno obučete. Jer ukoliko obučete majicu, ili duks a preko debelu jaknu napravićete grešku. Biće vam teško da trčite u tome, oznojićete se, odeća će ostati natopljena znojem i ova kombinacija je tempirana bomba kada je u pitanju prehlada. 

Zato, prvi i najbitniji savet za sve koji planiraju da ostanu aktivni i po hladnom vremenu jeste da na temperaturu koju vidite u prognozi dodate osam do 10 stepeni i oblačite se shodno toj temperaturi. 

Trčanje
Izvor: Shutterstock

Kada izračunate temperaturu važno je da znate i šta ćete da obučete. Poenta je imati više tankih slojeva na sebi. 

Najvažniji sloj koji oblačite jeste prvi sloj, koji nosite do kože. Pošto pamuk upija znoj i tako postaje mokar i težak, idealno bi bilo da vam prvi sloj bude aktivni veš, koji će propustiti znoj da ispari i neće se ukvasiti i prilepiti uz telo. Drugi sloj je majica za trčanje, kratkih ili dugih rukava u zavisnosti od toga koliko je hladno. To može da bude i obična majica. Ova majica ima ulogu da topli vazduh koji oslobađate zadrži blizu vas i stvori sloj koji će vas grejati.

Treći sloj je funkcionalna jakna ili šuškavac za trčanje, koji su dizajnirani da zadrže spoljašne uticaje. Dakle otporni su na vetar i kišu.

Kada je reč o nogama, njih ne morate posebno da grejete. Dovoljno je da obučete trenerku ili još bolje helanke za trčanje. Takođe, uši se lako smrznu, pa ukoliko j napolju baš niska temperatura, ne zaboravite da ponesete kapu ili traku. 

Tokom praznika obično "nabacimo" koji kilogram više. I ne treba da vas grize savest zbog toga. Međutim, iskoristite zimu, zategnite svoju liniju i spremno dočekajte leto. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Greške koje, možda, pravite tokom treninga
trening, vežbanje, trbušnjaci

Saveti

02.10.2021. 23:05

Greške koje, možda, pravite tokom treninga

Postoji nekoliko grešaka koje su najučestalije među osobama koje žele da treninzi postanu sastavni deo njihovih života kako bi na taj način sačivali svoje zdravlje ali i bolje izgledali.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve