Zdravlje
05.04.2023. 08:20
R. E/ WebMD

Depresija, demencija...

"Špic" u saobraćaju može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme

Beograd, gužva u saobraćaju
Izvor: Shutterstock

Niko ne voli gužve u saobraćaju. Gubljenje vremena, nervoza, kašnjenje... Međutim, da li ste znali da “špic” u saobraćaju može predstavljati i rizik za zdravlje mozga?

Studija sa Univerziteta Britanske Kolumbije otkrila je da samo nekoliko minuta udisanja dizela može smanjiti performanse vašeg mozga u roku od nekoliko sati.

Konkretno, istraživači su otkrili da ova vrsta izloženosti može promeniti način rada vašeg mozga, ili DMN.

DMN se sastoji od povezanih delova mozga koji su delimično odgovorni za pamćenje i misaoni proces.

Istraživači su otkrili da je ova aktivnost niža kod ljudi koji su bili izloženi dizelu.

Poremećaji funkcionalne povezanosti mozga takođe su u direktnoj vezi sa depresijom. Studija pokazuje da će se funkcija mozga vratiti u normalu u roku od nekoliko sati od prestanka izlaganja dizelu. Ali nije tačno poznato koliko jaka kontaminacija može dovesti do trajnog pogoršanja stanja.

S druge strane, studija koju je objavila Američka akademija za neurologiju otkrila je da čestice zvane PM2.5, sadržane u zagađenju saobraćaja, mogu povećati rizik od demencije.

PM2.5 se sastoji od čestica zagađivača koji se nalaze u vazduhu. Od 91 miliona analiziranih ljudi, 5,5 miliona je razvilo demenciju; oni kojima je dijagnostikovana ova bolest bili su više izloženi uličnom saobraćaju od onih koji nisu.

Istraživači su takođe otkrili da se rizik od demencije povećao za 3 odsto za svaki pojedinačni mikrogram po kubnom metru PM2.5 na koji je osoba bila izložena. Čestice PM2.5 su vrlo male i mogu se duboko udisati u pluća, ulazeći u mozak kroz nos. Veruje se da tako može početi smrt moždanih ćelija i dovesti do stanja poput Alchajmerove bolesti, piše "WebMD".

Kako prepoznati simptome

Ukoliko primetite bilo kakvu vrstu vrtoglavice, posebno nakon dužeg boravka u saobraćaju, obavezno obavestite lekara.

Problemi sa sluhom mogu biti važan znak uticaja uličnog saobraćaja na vaš mozak.

"Prekomerna izloženost saobraćajnoj buci može dovesti do zujanja u ušima. Stalno će vam zveckati ili zujati u uhu. Ovi simptomi mogu dovesti do nedostatka sna, anksioznosti i depresije", rekao je dr Stefan F. Mejson, vanredni profesor otorinolaringologije / hirurgije glave i vrata na Medicinskoj školi Harvard.
 

Manje poznati uzrok problema sa mentalnim sposobnostima nakon saobraćajne buke je hiperakuzija.

Ova retka bolest čini izlaganje zvucima sličnim zvuku automobilskog motora nepodnošljivo glasnim. Možete razviti hiperakuziju nakon povrede glave, virusa ili migrene.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Deset načina da poboljšate svoje mentalno zdravlje
Raspoloženje

Pročitajte, važno je

10.10.2022. 02:30

Deset načina da poboljšate svoje mentalno zdravlje

Svetski dan mentalno zdravlja obeležava se svakog 10. oktobra i predstavlja najvažniju globalnu kampanju namenjenu podizanju svesti o značaju mentalnog zdravlja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve