Zdravlje
04.04.2022. 14:15
R.E

Da li ste znali?

Šta sve utiče na libido i kada je najviši

Seks
Izvor: Shutterstock

Iako su gotovo svi svesni da libido postoji, naučnici još uvek ne znaju tačno kako da ga definišu ili da ga izmere. Hormoni igraju važnu ulogu u ispoljavanju seksualnog nagona, ali nisu jedini činilac. Na libido takođe utiču psihološki, socijalni i drugi faktori.

Kod muškaraca testosteron dostiže najviši nivo u dvadesetim godinama, ali je to takođe vreme kada mnogi tek počinju da stupaju u seksualne odnose.

Sa psihološke strane, ovo je period kada mnogi mladići osećaju nesigurnost tokom seksualnih odnosa. Takođe, mali broj njih, oko osam odsto, doživi simptome erektilne disfunkcije. Ovo je znak da se obavezno treba obatiti lekaru, jer može ukazivati na srčane probleme i druge bolesti.

Žene u dvadesetim godiama pažljivije biraju sa kime će imati odnose, jer je većina njih svesna rizika od trudnoće. Takođe, naučnici kažu da se kod žena seksualni nagon povećava kako im opada plodnost, oko tridesete godine pa nadalje.

Kod muškaraca u tridesetim i ranim četrdesetim godinama testosteron ostaje na relativno visokom nivou, a opada za oko 1 odsto svake godine. Međutim, stres oko posla, porodice i finansija može negativno uticati na libido muškaraca u ovom periodu.

Isti period kod žena povezan je sa najvišim nivoom seksualnog nagona. Jedna studija je pokazala da žene između 27 i 45 godina starosti doživljavaju najintenzivnije seksualne fantazije. Takođe, u vezama ranije stupaju u polne odnose od mlađih žena.

Trudnoća ima veliki uticaj na libido kod žena. Tokom trudnoće, veliki broj žena ima pojačan seksualni nagon, a nakon porođaja i tokom dojenja mnogima se libido značajno smanji. Osim hormonalnih promena, na seksualnu želju utiče i navikavanje na život sa bebom i poremećen san u periodu adaptacije.

Kod muškaraca nakon pedesete godine života libido se smanjuje, a erektilna disfunkcija postaje čest problem. Redovne posete lekaru su od izuzetne važnosti jer je seksualni nagon povezan se raznim bolestima srca, krvnih sudova, dijabetesom ili visokim nivoom holesterola.

Ženama nakon pedesete godine libido opada zajedno sa nivoom estrogena tokom menopauze. Simptomi menopauze mogu biti dodatna prepreka u želji za seksom, a savetovanje sa lekarom je preporučljivo jer postoje određeni načini da se ovi simptomi ublaže.

Kod muškaraca nije sve do testosterona. Iako se nivoi ovog hormona smanjuju tokom godina, to ne mora nužno značiti i smanjeni libido. Mnogi muškarci sa niskim nivoom ovog hormona imaju sasvim normalan seksualni nagon. Naučnici kažu da su drugi faktori možda presudniji u formiranju libida, poput fizičke aktivnosti i mentalnog zdravlja, piše WebMD.

Na kraju - razgovarajte sa svojim partnerom. Komunikacija je izuzetno važna za seksualni život jednog para. Budite iskreni kada govorite o svojim željama i potrebama i nađite nove, kreativne načine da ostvarite bliskost sa voljenom osobom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
24°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve