Zdravlje
11.05.2023. 13:35
Tanjug / Novosti

Poražavajuća statistika

VAŽNO: Rak jajnika ne bira - 800 žena godišnje oboli!

Ginekolog
Izvor: Shutterstock

U Srbiji godišnje od raka jajnika oboli oko 800 žena, dok rak jajnika odnese više od 450 života, izjavila je Gorica Đokić iz udruženja "Progovori", povodom Svetskog dana borbe protiv raka jajnika.

Ona je za Tanjug rekla da svakog dana u Srbiji tri žene obole od ove vrste karcinoma, a jedna umre.

"U cilju borbe protiv ove razočaravajuće statistike, važno je što ranije otkrivanje bolesti i svesnost simptoma, pravovremena dijagnostika i optimalno lečenje. Nažalost, ne postoji skrining test, žene ne idu redovno na ginekološke preglede i rak jajnika se u oko 70 odsto slučajeva otkriva u uznapredovaloj fazi kada je veća verovatnoća povratka bolesti. Zato ne sme da se propusti nijedna mogućnost poboljšanja ishoda lečenja i preživljavanja kroz pravovremeno optimalno lečenje" rekla je Đokićeva.

Istovremeno, ona je pozvala sve žene da redovno odlaze na ginekološke preglede.

"Kao što nam je svaki dan važan, tako nam je i svaka terapija važna. Danas nam je zajedništvo potrebno više nego ikada, i zato tražimo podršku da rešimo problem dostupnosti hormonske terapije za žene sa određenim vrstama raka jajnika i rakom endometrijuma, na listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Nakon nekog vremena kod većine žena javi se otpornost na hemoterapijski lek" rekla je Đokićeva.

Prema njenim rečima, neke žene pate i od nuspojava povezanih sa lekom pa i lošim kvalitetom života kao posledicom lečenja, zbog čega postoji potreba za novim vrstama lečenja koje će imati manje nuspojava, a to je ujedno i razlog pokušaja lečenja hormonskom terapijom.

"Stavljanje hormonske terapije na listu, ženama sa rekurentnim karcinomom jajnika, kao i endometrijuma, a koje ispunjavaju uslove da dobiju ovu terapiju, pomogli bismo na ovaj način, kako bi produžile život i poboljšale kvalitet života kao što se to u celom svetu čini" rekla je Đokićeva.

Ginekolog Mima Fazlagić rekla je da rak jajnika zauzima neslavno sedmo mesto od svih maligniteta i da prema najnovijim statistikama jedna od 78 žena se suočava sa ovim problemom.

"Petogodišnja stopa preživljavanja u ranoj fazi je veća od 90 odsto, ali nažalost kada se rak jajnika dijagnostikuje u uznapredovanom stadijumu bolesti, preživljavanje ne prelazi 30 odsto" rekla je Fazlagić.

Dodala je da postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj karcinoma jajnika, a da su neki od njih godine starosti, broj trudnoća, lična istorija raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba terapije zamene hormona, gojaznost, kao i genetska predispozicija. Svetski dan borbe protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog karcinoma, ove godine se obeležava pod sloganom "Svaki dan je važan".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Treba ozbiljno da se zabrinemo: U Evropi svakog minuta petoro oboli od raka
deca obolela od raka

Uznemirujući podaci

24.03.2023. 15:51

Treba ozbiljno da se zabrinemo: U Evropi svakog minuta petoro oboli od raka

Svakog minuta u Evropi se dijagnostifikuje više od pet novoobolelih od nekog maligniteta, iznela je direktorka Klinike za onkologiju u Nišu Ana Cvetanović na prvoj Nacionalnoj onkološkoj konferenciju "NOK 2023".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve